Padělatelé nejčastěji napodobují tisícikorunu, frčí i padělky eura a dolaru

Téměř dva tisíce padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn hlásí za minulý rok Česká národní banka. Je to výrazně méně, než rok předtím.

padělky dvacetikoruna

Padělky dvacetikoruny
Zdroj: ČNB

  • Padělky dvacetikoruny
  • Zdroj: ČNB

Nejpadělanější českou bankovkou se stala tisícikoruna, po ní následovala dvoutisícovka. Padělatelé nejraději tiskli bankovky na inkoustových tiskárnách. Týkalo se to 67 procent zachycených bankovek. Padělků zhotovených na barevných tonerových kopírkách byla asi třetina.

Vedle bankovek se loni podařilo zachytit také 182 padělaných dvacetikorun, což je nárůst oproti dvěma předchozím rokům, kdy jejich počet klesl na nulu. Nejnovější padělek lze od pravé dvacetikoruny rozeznat podle zploštělé hrany, jejíž okraj vystupuje nad mincovní pole. Samotné mincovní pole není kvalitně vyražené až k hraně a od středu k okraji se kvalita zhoršuje.

„Počet zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí na našem území zůstal loni opět nízký a padělky byly nejčastěji hodnoceny jako méně zdařilé. Ačkoliv po mnoha letech pozorujeme určitý meziroční nárůst tuzemských padělků mincí, nejedná se o žádnou dramatickou událost. Vzhledem k celkovému počtu mincí v oběhu a zejména k jejich hodnotě lze říci, že je to zanedbatelné číslo,“ řekl člen bankovní rady Jan Procházka.

Padělaných a pozměněných zahraničních platidel bylo loni na českém území 860 kusů. Nejčastěji zachycené padělky napodobovaly eura a dolary.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Související

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení

GKupCzcWcAAHvCV
Zahraniční

Karel na libru. Britský král bude teprve druhým monarchou na bankovkách