pátek 3. května 2024

Od dneška si sběratelé mohou koupit pamětní minci věnovanou Josefu Sukovi

Skladatel, houslista a pedagog Josef Suk by letos 4. ledna oslavil 150. narozeniny. Při této příležitosti Česká národní banka vydává stříbrnou pamětní minci v nominální hodnotě 200 korun. Zájemci si ji mohou zakoupit od dnešního dne.

Pamětní mince Josefa Suka

Česká národní banka vydává první letošní pamětní minci
Zdroj: ČNB

  • Česká národní banka vydává první letošní pamětní minci
  • Zdroj: ČNB

Autorkou pamětní mince je medailérka Petra Čánská. Lícní stranu ozdobila motivem houslového korpusu, který umístila na Sukovy notové autografy. Rubová strana nese portrét Josefa Suka.

Nominální hodnota mince činí 200 korun, prodejní cena je ale vyšší. Podle kvality ražby za ni zájemci zaplatí 488 nebo 588 korun. Banka vydá celkem 21 tisíc pamětních mincí. V běžné kvalitě jich vzniklo 7 500, špičkovou kvalitu, pro níž je charakteristické vysoce leštěné mincovní pole a matovaný reliéf, je 13 500. Mince jsou z 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Letos bude Česká národní banka vydávat i další pamětní mince, například k příležitosti 200 let od narození dalšího významného hudebního skladatele Bedřicha Smetany nebo k 350. výročí úmrtí malíře Karla Škréty. Počítá i s ražením mincí ke 400. výročí vydání Komenského mapy Moravy.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

cover_FOK_Hudba_pro_Prahu.width-80.657633c3.fill-600x400
Hudba

Pražští symfonici vydali album českých klasiků. Uctívají krásy hlavního města

platby
Ekonomika

Okamžité platby jsou čím dál oblíbenější. V Česku je podporuje 14 bank

ČNB
Ekonomika

ČNB snížila úrokové sazby na 5,75 procenta