čtvrtek 9. května 2024

Občanka v mobilu už funguje. Zatím ji přijímají jen některé úřady

Aplikace eDoklady je dostupná na Android i iOS. Pomocí občanky v mobilu se v budoucnu budou Češi moci prokazovat takřka všude, zatím však jen na některých úřadech.

eDoklady

eDoklady
Zdroj: Aplikace eDoklady

  • eDoklady
  • Zdroj: Aplikace eDoklady

Od 20. ledna je spuštěna elektronická občanka v rámci aplikace eDoklady. Občanku v mobilu lze zatím využívat jen při jednání s ústředními orgány státní správy. Výjimkou je krajský úřad na Vysočině, který již prokázání elektronickou občankou umožnuje také. Krajské úřady přitom mají povinnost přijímat eDoklady až od 1. července. Od července bude přijímat občanku v mobilu také policie, soudy či finanční úřady. Očekává se však, že policie bude na systém připravena dříve.

V následujícím roce se přidají i banky, pošta, školy a zdravotní pojišťovny. Aplikace je dostupná na operačních systémech Android a iOS. Pro vložení občanského průkazu do aplikace potřebuje uživatel elektronickou identitu, kterou může získat například pomocí bankovní identity. Elektronická občanka slouží jako alternativa k plastové kartičce, která zůstává nadále platná, a bude moci být uložena v maximálně dvou telefonech současně.

V budoucnu by aplikace mohla sloužit i pro ověření věku u samoobslužných pokladen v supermarketech. Evropská unie chystá obdobnou aplikaci, která umožní uživatelům používat digitální doklady i mimo území svého domovského státu.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

eDoklady
Domácí eDoklady

Prokazování pomocí občanky v mobilu umožní Praha na vybraných úřadech