neděle 19. května 2024

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 3,5 procentech

V mezinárodním srovnání má Česká republika třetí nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

Úřad práce ČR

Generální ředitelství Úřadu práce ČR.
Zdroj: Úřad práce ČR

  • Generální ředitelství Úřadu práce ČR.
  • Zdroj: Úřad práce ČR

V listopadu se oproti říjnu nezaměstnanost v Česku nezměnila, zůstala na 3,5 procentech. Na stejné hodnotě byla česká nezaměstnanost i v listopadu minulého roku. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v Česku třetí nejnižší v rámci celé EU. Podle posledních dostupných dat Evropského statistického úřadu dosáhla v říjnu 2,9 procent, průměr v Unii je šest procent.

Dlouhodobé udržení velmi nízké míry nezaměstnanosti v rámce celé EU je pro Českou republiku úspěchem, který odráží mimo jiné schopnost našich firem generovat nová pracovní místa. Za to bych znovu rád poděkoval všem zaměstnavatelům. I přes tuto pozitivní situaci však na druhé straně stále čelíme výzvě v podobě obsazování mnoha prázdných pracovních pozic. Zaměřujeme se proto třeba na zpružnění procesu přijímání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, abychom posílili a diverzifikovali náš trh práce,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v listopadu v Ústeckém (5,4 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Nejnižší nezaměstnaností se pyšní Zlínský kraj a Vysočina, shodně mají 2,6procentní nezaměstnanost.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost díky sezónním pracím klesla

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

Úřad práce ČR
Domácí

Úřad práce otevřel své první detašované pracoviště