čtvrtek 16. května 2024

Nemocnice v Plzeňském kraji nabízejí rehabilitace s pomocí virtuální reality

Projít se při rehabilitaci po pláži nebo si natrhat jablka ze stromu můžou pacienti v nemocnicích v Plzeňském kraji. Pomáhá jim totiž virtuální realita.

231024_VR_001

Virtuální realita pomáhá pří rehabilitaci.
Zdroj: KÚPK

  • Virtuální realita pomáhá pří rehabilitaci.
  • Zdroj: KÚPK

Moderní technologie, která otevírá nové možnosti zejména v rehabilitaci pacientů, slouží v nemocnicích v Horažďovicích, Domažlicích, Klatovech a Rokycanech. Postupně se objeví i v dalších zařízeních v kraji.

I otravná rehabilitace se může proměnit v zábavu, při které čas utíká rychleji, pacient tolik nevnímá bolest a snaží se překonat sám sebe. Tak by se stručně dalo popsat, jak vypadá rehabilitace s pomocí virtuální reality. Pacienti si ji prý chválí. „Líbí se jim podívat se k moři, splnit několik úkolů v horách. Kromě ortopedie rozšiřujeme balík v oblasti neurologie. Začínali jsme se zlepšováním stability, se zmírňováním třesu, snižováním bolesti a vnímáním bolesti. Měli jsme například pána, který nemohl prakticky stát. Bez vozíčku vydržel zhruba jednu minutu. Když jsme mu nasadili brýle, začal plnit jednotlivé úkoly a úplně ho to pohltilo. Naměřili jsme, že stál 15 minut. Nechtěl nám naměřenou délku věřit,“ popisuje výrobce zařízení Konstantin Novikov.

Virtuální realita pomáhá i v dalších odvětvích, jako je neurologie, onkologie, léčba dlouhodobě nemocných nebo psychiatrie. „Jde o klasické ortopedické diagnózy, kde řešíme pacienty po úrazech a operacích horních končetin. Dále pro neurologické pacienty po mozkové příhodě, s roztroušenou sklerózou, nebo s neurodegenerativními poruchami jako je například Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Onkologickým pacientům zase pomáhá ulevit od bolesti a zvýšit fyzickou sílu,“ vypočítává Novikov.

Do konce roku se budou ve zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji využívat tři desítky zařízení.

Související

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

profimedia-0858449947
Domácí

Hejtman Krkoška dostal jen peněžitý trest. Ten politický je pro něho citelnější

systém pro telemedicínů
Zdraví AI

S diagnostikou onemocnění srdce pomůže umělá inteligence

infekční oddělení
Domácí

Infekční kliniky dostanou 1,8 miliardy korun