pondělí 29. dubna 2024

S diagnostikou onemocnění srdce pomůže umělá inteligence

Systém JOSEPH umožňuje kvalitnější diagnostiku srdečních onemocnění pomocí umělé inteligence. Na triku ho mají čeští vědci.

systém pro telemedicínů

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nový systém umožnuje sledování funkcí a kondice srdce pomocí mobilních zařízení, která pak analyzuje umělá inteligence. Díky tomu mohou být lékaři informování o změnách zdravotního stavu pacienta nebo je dokonce předpovídat. Projekt JOSEPH vyvinuli odborníci ze společnosti Medical Data Transfer s.r.o. (MDT) a z Ústavu přístrojové techniky AV ČR (ÚPT AV ČR), který podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR) více než třinácti miliony korun.

Systém JOSEPH, postavený na online platformě, nabízí přesná, ekonomicky efektivní a uživatelsky přívětivá řešení pro automatickou analýzu EKG a předpovědi srdečních arytmií. Jeho adaptabilita pro různé typy EKG záznamníků a holterů umožňuje širokou škálu využití v oblasti telemedicíny (dálkový přenos lékařských informací od pacienta k doktorovi prostřednictvím telekomunikačních a informačních technologií, pozn. red.).

Podle předsedy Technologické agentury ČR, Petra Konvalinky, JOSEPH nejen pozitivně ovlivní prognózu pacientů, ale také povede k redukci délky léčby a finančním úsporám ve srovnání s konvenčními metodami.

Autor: Šimon Mitro

Související

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle