pondělí 29. dubna 2024

Hejtman Krkoška dostal jen peněžitý trest. Ten politický je pro něho citelnější

Do vězení nyní už bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška za uplácení lékařů nepůjde. Z hnutí ANO ale musí na přímé přání Andreje Babiše zmizet.

profimedia-0858449947

Nyní už bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.
Zdroj: Profimedia

  • Nyní už bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.
  • Zdroj: Profimedia

Přestože hejtmanovi Moravskoslezského kraje Janu Krkoškovi (ANO) hrozil nepodmíněný trest za uplácení lékařů, nakonec se Obvodní soud pro Prahu 2 přiklonil pouze k peněžitému trestu ve výši 200 tisíc korun. Předseda senátu své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Krkoška nebyl dosud trestaný, a proto není třeba přikročit k represivnímu trestu. Přiklonil se však k názoru žalobce, že hejtman jednal v organizované zločinecké skupině. Rozsudek zatím není pravomocný, ve věci odvolání běží zákonné lhůty.

Krkoška se před soudem k činu doznal, podotkl ale, že se jedná o starou záležitost, která spadá do let 2009 až 2012, kdy jako člen společnosti Interchemia Praha podplácel lékaře, aby předepisovali léky pouze od určitých firem. Krkoška měl tehdy předat úplatky ve výši 800 tisíc korun. Ve stejném případě už byli odsouzení i lékaři, kteří od něho peníze přijali, soud vždy přikročil k podmíněnému nebo peněžitému trestu.

Větší následky však bude mít soud pro Krkoškovu politickou kariéru. Krkoška už rezignoval svůj hejtmanský post i na členství v krajském zastupitelstvu, jak požadovalo vedení hnutí ANO včetně jeho předsedy Andreje Babiše. Bývalý hejtman se vzdal i svého členství ve straně.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil