neděle 19. května 2024

Německo si připomene výročí Křišťálové noci ve světle nových progromů

Křišťálová noc, progrom proti Židům v roce 1938, měl za důsledek konečné řešení židovské otázky a holocaust. Antisemitské nálady lomcují ale i dnešním Německem.

Kristallnacht_-_4974

Snímek z ničení židovských obchodů během Křišťálové noci.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Snímek z ničení židovských obchodů během Křišťálové noci.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Křišťálová noc, divošský útok nacistického Německa proti Židům, který se odehrál nejen na území Třetí říše, ale i v Rakousku a odtrženém československém pohraničí, je jedním z mezních okamžiků hitlerovské říše, od něhož dnes uplynulo 85 let. Za oběť mu padlo 91 Židů, 171 domů a 119 synagog nacisté vypálili a zničili 7,5 tisíce židovských obchodů. Ve světle nových událostí, které se za poslední měsíc udály v německých ulicích, má pogrom až nečekaně aktuální nádech.

Znovu se totiž na domech začínají objevovat Davidovy hvězdy jako nacistický symbol židovství, znovu se útočí na synagogy, znovu se veřejně vyhrožuje Židům. Přestože německá vláda kancléře Olafa Scholze tvrdí, že zakročí vůči podobným tendencím, které se dějí v souvislosti s demonstracemi na podporu Palestiny a hnutí Hamás, zatím se je nedaří vymýtit. Židé proto dnes v Německu znovu stojí vůči úhlavnímu nepříteli, kterým nejsou sami Němci, ale migranti z Blízkého východu, kterých do země v posledních deseti letech přišly statisíce, a jejichž příliv zatím i přes postoj dříve velmi vstřícné německé vlády stále sílí.

Křišťálová noc, pro jejíž rozpoutání se našla záminka v atentátu na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži Ernsta vom Ratha, který spáchal židovský mladík Herschel Grynszpan, byla první krokem k vyhlazovacímu tažení Adolfa Hitlera vůči Židům. Vše skončilo v následujících letech holocaustem, který životem zaplatilo šest milionů Židů.

Autor: Jan Skala

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší