úterý 7. května 2024

Německo jsme stále nedohnali. Češi jsou na dvou třetinách unijního platu

Češi nejsou stále za svou práci ohodnocení tak jako v řadě jiných míst Evropy. Za dobu členství v EU ale průměrný čistý plat v tuzemsku stoupá.

pexels-photo-17406672

Češi stále berou méně než lidé v jiných státech EU.
Zdroj: Pexels

  • Češi stále berou méně než lidé v jiných státech EU.
  • Zdroj: Pexels

Výroky o tom, jak se Československo a posléze i Česká republika vyrovnají západním zemím, byly po Sametové revoluci běžné. Tehdejší vicepremiér Valtr Komárek tvrdil, že Německo a Rakousko doženeme za deset let a zažilo se úsloví: Za premiéra Komárka bude koruna jak marka. Premiér Václav Klaus také tehdy tvrdil, že když si utáhneme opasky, za pár let obě země hravě doženeme. Realita je však jiná i skoro 35 let po revoluci a po 20 letech členství v Evropské unii. Podle zprávy, kterou vydat Eurostat, Česká republika dosud dosáhla na dvě třetiny průměrné mzdy unijních států. Alespoň v roce 2022, za který jsou čísla zveřejněná.

Ta však hovoří o pokroku. Když totiž Česká republika do unie v roce 2004 vstupovala, činila tuzemská průměrná mzda pouhou třetinu unijního průměru. Podle statistiky čistý roční průměrný příjem činil v roce 2005 v ČR 154 292 korun. To bylo v přepočtu 4 838 eur, kdežto unijní průměr byl 14 521 eur. Česká republika byla tehdy v žebříčku států EU, co se týče výdělků, sedmá od konce. Nyní poskočila vzhůru o čtyři příčky.

V roce 2022 činil průměrný roční výdělek 311 411 korun čistého, což je přepočtených 12 146 eur. V EU se tato částka pohybovala na hodnotě 21 598 eur. České republice se tak ve statistice podařilo předstihnout například Řecko či Portugalsko.

Autor: Jan Skala

Související

Tereza Krejčová
Tenis

Patnáctiletá tenisová naděje Krejčová získala ve Villachu double

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem

Kari Jalonen.
Hokej

Bývalý reprezentační trenér Jalonen jde do Německa