pondělí 29. dubna 2024

Němcům se nelíbí daň z plastů. Snižte zisky, zaplatíte míň, radí ministerstvo

Podle řady německých politiků je Robert Habeck první ministr hospodářství, který podporuje nezaměstnanost. To si vysloužil svým výrokem, že by německá ekonomika měla snížit zisk, aby nemusela platit vysoké, nově zavedené daně z plastu.

Robert_Habeck_Nov_2019_1

Německý ministr hospodářství Robert Habeck.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pozdvižení na německé politické scéně způsobil ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). Ten nejenže prosadil daň z plastů, kterou by si německý rozpočet měl přijít na 1,4 miliard eur, ale poté, co se daň setkala s odporem Němců, navrhnul podivné řešení. Doporučil německé ekonomice, tedy zejména velkým podniků zabývajícím se výrobou plastů, aby snížily své zisky, tak prý nebudou muset platit tak velké daně.

Na Habeckova slova už reagují němečtí politici. „Vymažte od jeho jména slovo ekonom,“ napsal poslanec za opoziční CDU Maximilian Mörseburg. „Tohle ani nemohl napsat vážně,“ reagoval jeho stranický kolega Marc Henrichmann.

Doporučení ministerstva snížit zisky je pravděpodobně první v německé historii. Zejména proto, že snížení zisku může vést i k propouštění či minimálně snižování počtu zaměstnanců.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír