sobota 18. května 2024

Sto štípanců za minutu: Jižní Morava očekává komáří explozi

Letošního léta se lidí na jižní Moravě bojí. Je totiž velice pravděpodobné, že je po několika letech klidu čeká obří komáří exploze.

komár

Komáři každoročně znepříjemňují život lidem na jižní Moravě
Zdroj: Pixabay

  • Komáři každoročně znepříjemňují život lidem na jižní Moravě
  • Zdroj: Pixabay

„Co si dáte k pití? Chcete repelent?“ Pro většinu republiky trochu nesmyslně položená otázka, pro jižní Moravu naprostá samozřejmost. V tamních restauracích či vinných sklípcích moc dobře vědí, že bez repelentu nebudou mít jejich hosté klidný večer. Obzvlášť letos to totiž po několika letech relativního klidu vypadá doslova na komáří explozi. Za masivní nárůst počtu nepříjemného hmyzu může zejména vlhký duben a velké množství srážek, které zvedly hladiny řek Moravy a Dyje. Například Břeclav už hlásí kalamitní komáří stav.

Město už zajistilo distribuci biologického přípravku na hubení komářích larev. Neslibuje si však od toho, že by tímto způsobem kalamitní situaci zcela vyřešilo. Komáři jsou v lužních lesích kolem Břeclavi, Lednice či Lanžhotu v odlišných vývojových stádiích, takže postřik zabere jen na část hmyzí populace. Lidé v regionu se obávají léta, protože v době přemnožení komárů není výjimkou ani sto útoků na člověka za minutu. Komáří exploze má za důsledek i úhyn dobytka, na který přenáší různé choroby.

Autor: Jan Skala

Související

elephant-111696_1280
Zahraniční

Botswana chce Německu poslat 20 tisíc slonů. Ať si s nimi zkusí žít, říká prezident

cat-stray-street-animal
Domácí

Blansko má problém s toulavými kočkami. Dá peníze na jejich kastraci

Velké Pavlovice
Domácí Příroda

Se suchem pomohou na jižní Moravě dotace

Komár přenášející horečku dengue
Zahraniční Zdraví

Horečka dengue ohrožuje více než čtyři miliardy lidí