pondělí 20. května 2024

Se suchem pomohou na jižní Moravě dotace

Enormní sucho zasahuje v České republice zejména Zlínský a Jihomoravský kraj. Na udržitelné hospodaření s vodou půjdou dotace.

Velké Pavlovice

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zlínský a Jihomoravský kraj čelí vážnému problému se suchem, které ovlivňuje nejen kvalitu života obyvatel, ale i podnikatelské možnosti v regionu. Roční srážkové úhrny jsou pod průměrem, a hladiny vodních zdrojů klesají. „Máme připravené dotační nástroje, a to jak evropské, tak národní, které stimulují vznik kvalitních projektů na udržitelné hospodaření s vodou, adaptační opatření a boj proti suchu a erozi. Na tyto opatření lze využít financí zejména z Operační program Životní prostředí, který má pro obce, podnikatele, ale i občany celkem k dispozici téměř 26 miliard korun na období 2021 až 2027,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Žadatelé ve Zlínském a Jihomoravském kraji vnímají sucho jako prioritu a jsou velmi aktivní. Od spuštění programu v létě loňského roku předložili přes 200 projektů s požadavkem na dotaci přibližně 6 miliard korun a projekty v objemu asi 1,5 miliardy už byly schváleny,“ dodal Hladík. Jeden z úspěšných projektů je revitalizace Zámeckého rybníka v Lednici, který obnovil původní funkce rybníka a zároveň posílil protipovodňová opatření v regionu. Financování na podobné projekty pochází také z Národního programu Životní prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí