pátek 10. května 2024

Botswana chce Německu poslat 20 tisíc slonů. Ať si s nimi zkusí žít, říká prezident

Do Německa pošleme 20 tisíc slonů, ať si zkusí, jaké je to s nimi žít, říká prezident Botswany. Ten tvrdí, že Německo je jedna ze zemí, které kvůli příliš zelené politice, může za přemnožení zvířat na jihu Afriky.

elephant-111696_1280

Botswana má velký problém s přemnoženými slony.
Zdroj: Needpix

  • Botswana má velký problém s přemnoženými slony.
  • Zdroj: Needpix

„Myslím to naprosto vážně, není to vtip,“ řekl prezident jihoafrické Botswany Mokgweetsi Masisi, když oznámil, že jeho země má v úmyslu poslat do Německa 20 tisíc slonů. Reagoval tak na návrh německého ministerstva životního prostředí, který chce zpřísnit podmínky dovozu loveckých trofejí, jehož účelem je zamezit zabíjení slonů v afrických oblastech a bojovat proti pytláctví. Podle deníku Bild Masisi uvedl, že by si Němci měli také zkusit žít se zvířaty, když to chtějí po jiných státech. Podle prezidenta snahy některých států jako je Německo o ochranu přírody vedly v jeho zemi k masivnímu nárůstu počtu slonů, jejichž stav je nutné redukovat právě lovem.

Botswana sice v roce 2014 lov slonů za účelem získání trofejí zakázala, ale o pět let později ho kvůli přemožné populaci slonů zase povolila. Od té doby fungují kvóty na povolený odstřel. Podle Masisiho jsou se slony v Botswaně velké problémy, kdy zvířata likvidují úrodu, ohrožují obyvatele a způsobují škodu na majetku.

Podle odhadu dnes žije v této jihoafrické zemi kolem 130 tisíc slonů. Botswana dokonce několik tisíc kusů zvířat odchytala a věnovala okolním státům.

Autor: Jan Skala

Související

cznmcy1wcml2yxrll3jhd3bpegvsx2ltywdlcy93zwjzaxrlx2nvbnrlbnqvbhivcgqxos0zltm5odyyys5qcgc
Zahraniční

Staré rezavé větrníky zůstanou navěky. Němci je prohlásí technickými památkami

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

2022-05-06_Empfang_der_Eisbären_Berlin_im_Roten_Rathaus_by_Sandro_Halank–037
Zahraniční

Další útok na jednu z tváří SPD. Útočník si podal bývalou primátorku Berlína

Kari Jalonen.
Hokej

Bývalý reprezentační trenér Jalonen jde do Německa