pondělí 29. dubna 2024

Největší protest od Listopadu? Do Prahy míří autobusy se stávkujícími

Do Prahy míří zástupci odborových svazů z celé republiky. Za posledních 34 let se má jednat o nejmasovější protest vůči vládě.

profimedia-0824400571

Stávka začala. Většina škol dnes zůstala zavřená.
Zdroj: Profimedia

  • Stávka začala. Většina škol dnes zůstala zavřená.
  • Zdroj: Profimedia

I bez podpory neziskové organizace Milion chvilek, která v uplynulých letech organizovala velké protesty proti vládám Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO), se na kabinet Petra Fialy (ODS) valí vlna hněvu, kterou odstartovala nespokojenost pracovníků školství s financováním celého sektoru. K nim se přidávají odborové organizace z dalších odvětví průmyslu, dopravy, zdravotnictví, potravinářství či kultury, které chtějí vyjádřit svou nespokojenost s dvouletým vládnutím Fialova kabinetu a zejména s konsolidačním balíčkem, který začne platit od Nového roku a lidem výrazně zasáhne do rozpočtů domácností. Skutečností rovněž je, že česká ekonomika vykazuje nejhorší čísla z celé Evropské unie a jako jediné se jí nepodařilo vrátit do předcovidové doby.

Už v 11 hodin se na Jungmannově náměstí uskuteční další protest, za kterým stojí studenti pražských gymnázií, kteří chtějí předat dopis ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN).

Ve 13 hodin by se na Malostranském náměstí měla uskutečnit demonstrace nazvaná Za lepší budoucnost ČR, která potrvá hodinu. Po ní chtějí odboráři vystoupit na tiskové konferenci, kde dosavadní průběh zhodnotí. Do Prahy nyní už míří autobusy s protestujícími.

Podle odborů dnešní stávku podporují dvě třetiny obyvatel celé České republiky a zúčastnit by se jí měl až milion lidí. Pokud tato předpověď vyjde, bude se jednat o nejmasovější protest od listopadu 1989, kdy padl komunistický režim.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

profimedia-0867817360
Domácí

Podcenila jsem komunikaci, uvedla odstupující ministryně Langšádlová

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Petr Fiala
Zahraniční

Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město