pondělí 20. května 2024

Nejstaršímu muži světa je 113 let

Venezuelan Juan Vicente Pérez se narodil v roce 1909, letos v květnu může oslavit 114. narozeniny.

Nejstarší žijící muž na světě, Juan Vicente Pérez.,

Nejstarší žijící muž na světě, Juan Vicente Pérez.
Zdroj: Jhonny Parra/AFP

  • Nejstarší žijící muž na světě, Juan Vicente Pérez.
  • Zdroj: Jhonny Parra/AFP

Od února loňského roku drží status nejstaršího žijícího muže Juan Vicente Pérez z Venezuely, který se narodil 27. května 1909. Celý život strávil ve Venezuele. Od svých pěti let začal pracovat se svým otcem a bratry v zemědělství a pomáhal s těžbou cukrové třtiny a kávy. V roce 1948 se stal šerifem v malém venezuelském městečku Caricueně, kde byl zodpovědný za řešení pozemkových a rodinných sporů, zatímco stále pracoval v zemědělství.

Kromě zemědělství je jednou z nejdůležitějších vášní Juana víra a budování silného vztahu s Bohem a jeho rodinou. Je vděčný za svůj život, za jídlo a lidi, kteří ho obklopují. Každý den začíná šálkem kávy a sklenicí silného likéru z cukrové třtiny, že by tohle byla cesta k dlouhověkosti?

Po dobu 60 let byl ženatý s Ediofinou del Rosario García, která zemřela v roce 1997. Vychovali spolu šest synů a pět dcer. Juan má momentálně neuvěřitelně početnou rodinu. Celkem má 41 vnoučat, 18 pravnoučat a 12 prapravnoučat. Před půl rokem jeho praktický lékař uvedl, že Juan nebere žádné léky a nemá žádné vážné zdravotní potíže. Velmi dobře mu slouží paměť, vzpomíná si na své dětství, manželství, jméno svých sourozenců, dětí i vnoučat.

Na pokoření rekordu nejstaršího muže podle Guinnessovy knihy rekordů zbývají Juanovi dva roky a čtyři měsíce. Nejstarším mužem byl Jiroemon Kimura, který v roce 2013 zemřel ve svých 116 letech. Nejstarší žijící ženou je v současnosti María Branyas Morera, která na začátku března oslavila 116. narozeniny. Prvenství v počtu dožitých let patří Japonce Kane Tanaka, která zemřela před rokem ve věku 119 let.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Guinness World Records

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Al-Blaschke-skydiving_tcm25-769232
Zahraniční Zajímavosti

Američan získal ve svých 106 letech zpět titul nejstarší parašutista

4304841782_51a68394d8_b
Zahraniční Klimatické změny

Venezuela přišla o svůj poslední ledovec. Humboldt je nyní jen ledovým polem

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny