pondělí 13. května 2024

Nejmenší město Evropy láká na zámek, kostel i vyhlídky do krajiny

Stále více turistů zajímá nejmenší město v Evropě – Rabštejn na Střelou. Ten leží na samém rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje.

Rabštejn 1

Rabštejn na turisty dýchne historií.
Zdroj: Jan Skala

  • Rabštejn na turisty dýchne historií.
  • Zdroj: Jan Skala

Přestože toto označení dnes odborná veřejnost označuje za sporné, tvrzení, že Rabštejn nad Střelou je nejmenší město v Evropě zatím ze školních učebnic nevymizelo. I kdyby se tak stalo, Rabštejn se za poslední roky stává čím dál vyhledávanějším cílem turistů. Jistě tomu dopomohlo i znovuotevření tamního zámku, který kromě pondělků o prázdninách
nabízí tři až čtyři prohlídky denně, ale i krásná krajina, uprostřed níž Rabštejn leží.

Okolní kopcovitý terén totiž zdobí nejen zámek, ale i zříceniny hradu Sychrov a majestátní kostel Panny Marie Sedmibolestné. Za prohlídku jistě stojí rovněž židovský hřbitov, který dokumentuje, že v minulých letech Rabštejn obývalo zejména německé obyvatelstvo. Unikátem je gotický kamenný most přes řeku Střelu. Vznikl ve 14. století a je po mostu v Písku druhým nejstarším zachovalým mostem u nás. Pod ním dosahuje Střela takové hloubky, že je možné toto místo využít i ke koupání, ale je především pro ty, kteří se nebojí studenější vody.

Rabštejn si v posledních letech oblíbili i filmaři. Režisér Tomáš Vorel v něm točil svou trilogii Cesta z města, Cesta do lesa a Cesta domů, Jiří Strach zase pohádky Šťastný smolař a Svatojánský věneček. Město si vyhlédli i tvůrci čtyřdílné minisérie Božena o spisovatelce Boženě Němcové.

Velkou popularitu přinesl Rabštejnu také videoklip proslulých Depeche Mode pro skladbu Personal Jesus. Natáčelo se v roce 2010 a v komparsu se objevila řada obyvatel Rabštejna. Samotná kapela se ve videu ani nemihla.

DM personal

Autor: Jan Skala

Související

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác

profimedia-0740109857
Domácí

Zemřela herečka Simona Postlerová. Trpěla postcovidovým syndromem

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy