pondělí 20. května 2024

Nechal vyhnat Žida, popral se s dělnickou komisí a směl točit jen v cizině

Přestože Jan Cimbura nepatří podle historiků mezi nejlepší Čápova díla, po válce jej soudili jen podle něho. Obsahuje totiž scénu vyhnání Žida z hospody, kterou do filmu protlačili sami nacisté.

03001922

František Čáp na sklonku života.
Zdroj: Národní filmový archiv

  • František Čáp na sklonku života.
  • Zdroj: Národní filmový archiv

Františkovi Čápovi, který by dnes oslavil 110. narozeniny, stačilo natočit jedinou scénu a změnil se mu navždy život. Režisér, který se začal prosazovat na konci třicátých let, se plně proslavil až v době nacistické okupace, měl sice na svém kontě tak cenné snímky jako je Babička, Mlhy na blatech, Noční motýl, Tanečnice nebo Děvčica z Beskyd, ale ve chvíli, kdy skončila válka, vzpomněly si tehdejší úřady na jedinou scénu a Čápův malér byl na světě. Do snímku Jan Cimbura totiž režisér a scénárista zakomponoval brutální vyhnání Žida z jeho vlastní hospody, v němž vyšetřovatelé spatřovali jasný projev antisemitismu. Nepomohly ani argumenty, že potrestání Žida do filmu prosadil samotný říšský protektor Konstantin von Neurath.

Přestože Čápa nakonec obvinění zbavili, bylo mu jasné, že v Československu už mu pšenka nepokvete. Po posledním filmu Bílá mlha z roku 1948 a po nešťastné potyčce s tehdejší dělnickou komisí se rozhodl pro emigraci a o rok později utekl do Západního Německa. Tam natočil výtečný film Stopa vede do Berlína o gangu padělatelů peněz. O rok později odešel do Jugoslávie, kde pomáhal s rozvojem tamního filmu. I když nejprve uspěl s romantickou komedií Vesna a dramatem Chvíle rozhodnutí, jeho další filmy se už vyznačovaly kolísavou kvalitou.

Naposledy se podepsal pod průměrnou komedii Naše auto v roce 1962. Zemřel o deset let později, kdy mu bylo pouhých 58 let.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

S novou ústavou si prezident Antonín Novotný splnil sen o socialistickém Československu.
Domácí

Amnestie 9. května propouštěly politické vězně. Ta Novotného rušila i tábory

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko