Nebezpečná přestřelka v Asii. Írán ostřeloval Pákistán, ten palbu opětuje

Íránsko-pákistánské vztahy se dostaly do hluboké krize poté, co Írán ostřeloval území svého souseda. Pákistán však začal palbu opětovat.

GEGybNkasAEhzUb

Pákistán a Írán si navzájem ostřelují svá území
Zdroj: X

  • Pákistán a Írán si navzájem ostřelují svá území
  • Zdroj: X

Írán se prohlásil za raketovou velmoc a svá slova chce podpořit činy. Poté, co na začátku týdne vypálil své střely na cíle v Sýrii a Iráku, kde podle oficiálního vyjádření Teheránu mířil na pozice Islámského státu, troufl si ještě na silnějšího soupeře, na sousední Pákistán. O úderech na pákistánské území informovala íránská státní média a potvrdila je i pákistánská strana. Írán tvrdí, že útočil na pozice radikálního hnutí Džajš al-Adl, které má své sídlo v pákistánské provincii Balúčistánu. Islámábád takové počíná tvrdě kritizoval.

V odvetě na tyto útoky začal v noci na dnešek i Pákistán se střelbou na íránské území, která zasáhla příhraniční oblasti. Střely si údajně vyžádaly několik lidských obětí včetně žen a dětí. Islámábád pro útoky použil stejné tvrzení jako Teherán a sice, že ostřeluje pozice radikálních organizací a že žádná z obětí neměla íránské státní občanství.

Útoky Íránu na sousední státy se zabývá už i OSN. K této organizaci na počínání Teheránu podali stížnost Irák a Sýrie. Írán však ztvrdí, že podobnými útoky si zajišťuje národní bezpečnost a ustat v nich nehodlá.

Autor: Jan Skala

Související

53137330162_8a12f35e9c_b
Zahraniční Aktualizujeme

Záchranáři našli vrtulník s prezidentem. Íránská televize začala vysílat modlitby

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN