pátek 17. května 2024

Neandrtálec či dinosaurus. V Brně jsou k vidění slavné obrazy Zdeňka Buriana

Nechat se vtáhnout do hlubin pravěku můžou zájemci v brněnském pavilonu Athropos. Právě je tam totiž k vidění výstava díla slavného malíře minulého století Zdeňka Buriana.

dinosaurus

Takhle viděl dinosaury slavný český malíř Zdeněk Burian.
Zdroj: Galerie Zdeňka Buriana

  • Takhle viděl dinosaury slavný český malíř Zdeněk Burian.
  • Zdroj: Galerie Zdeňka Buriana

Sedmdesát obrazů, na kterých jeden z nejslavnějších českých malířů dvacátého století Zdeněk Burian zachytil pravěký život, je k vidění v brněnském pavilonu Athropos. Expozice, která nese název Když Brnem táhli mamuti, podle organizátorů skončí až v závěru příštího roku. Pořadatelé výstavu rozdělili do několika sekcí, v jedné z nich je k vidění vývoj člověka, v druhé se návštěvník může podívat na výjevy ze života pravěkých lovců a v další zase pozná mohutnou pravěkou faunou. Expozici doplňuje i výstava archeologických nálezů.

Výstava dokumentuje vysoce originální styl Burianovy tvorby, takový, jakým se představil už ve dvacátých letech minulého století. Během dalších let svá díla zdokonaloval a největší popularitu zažil po druhé světové válce. Nejen, že s režisérem Karlem Zemanem vytvořil unikátní film Cesta do pravěku, který ocenil i slavný hollywoodský režisér a tvůrce kasovních trháků Jurský Park, Steven Spielberg, spolupracoval i se spisovatelem a paleontologem Josefem Augustou. Výsledkem jejich kooperace je řada slavných knih jako Zavátý život nebo Z hlubin pravěku.

Autor: Jan Skala

Související

Vodojem 2 na Žlutém kopci
Domácí

Brněnské vodojemy jsou evropským unikátem, který vyráží dech

Předání_postiženého_LZS
Krimi

Dívka, kterou v Čáslavicích srazilo auto, svým zraněním v nemocnici podlehla

Čeští hráči nastoupili v retro dresech
Hokej Betano Hockey Games

Češi prohráli i se Švýcary, v Brně nevyhráli ani jedno utkání

Libor Zábranský se stal majitelem Zbrojovky Brno.
Fotbal FNL

Zábranský spojuje sportovní Brno