sobota 27. dubna 2024

Národní třída ožije vzpomínkou na 17. listopad

Češi si 33. výročí sametové revoluce připomenou 17. listopadu řadou akcí. Ty největší proběhnou tradičně v Praze na Národní třídě.

17. listopad na Národní třídě v Praze

17. listopad na Národní třídě v Praze.
Zdroj: korzonarodni.cz

  • 17. listopad na Národní třídě v Praze.
  • Zdroj: korzonarodni.cz

Národní třída se zaplní uměním a ožije pouliční slavností se vzpomínkou na ty, kteří se nebáli postavit totalitnímu režimu. Návštěvníci se v prostoru mezi Národní divadlem a Jungmannovým náměstím mohou těšit na koncerty, workshopy nebo výstavy. Během celého dne v rámci akce Korzo Národní 2022 atmosféru dotvoří pouliční divadlo s obrazy minulého režimu, například s herci v uniformách VB naoko kontrolujících dav.

Středobodem dění se během Dne boje za svobodu a demokracii tradičně stane pamětní deska 17. listopadu, kam lidé pokládají květiny a zapalují svíčky. Z balkonu Paláce Metro tradičně v symbolických 17:11 zazní hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu, kterou živě zazpívá Berenika Kohoutová.

Pod názvem Anton VB bude pro návštěvníky připravena bezpečná exkurze do revolučních dní roku 1989. Zájemci mohou nasednout do historického zásahové vozu zaparkovaného poblíž střetu policejních složek s demonstranty. Pasažérům zprostředkují atmosféru autentické výpovědi účastníků na obou stranách barikády, které ze svých archivů propůjčila organizace Post Bellum.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: korzonarodni.cz

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví