středa 15. května 2024

Národní muzeum otevře v letošním roce pět velkých výstav

Letošní rok bude v Národním muzeu plný novinek. Návštěvníci se mohou těšit na pět velkých a několik menších tematických výstav a také na otevření Dětského muzea.

Národní muzeum

Národní muzeum
Zdroj: www.nm.cz

  • Národní muzeum
  • Zdroj: www.nm.cz

Výstavu Když hvězdy září nahradí na konci dubna v Nové budově Národního muzea výstava První dámy – móda a styl. Ta představí rozdílnost stylu oblékání manželek prezidentů s ohledem na dobu a aktuální trendy. Ukáže například velkou společenskou toaletu Hany Benešové, šaty Livie Klausové a další modely prvních dam, ale i volnočasové kousky jako svetr Olgy Havlové, který nosila do Výboru dobré vůle, či unikátní doplňky, jako jsou botky Charlotty Masarykové a pudřenka Viery Husákové.

Největším mezinárodním výstavním projektem Národního muzea pro letošní rok je výstava Baroko v Bavorsku a Čechách, kterou si návštěvníci budou moci prohlédnout od prosince. Jde o společný mezinárodní projekt Národního muzea a Domu bavorských dějin, který představí sbírkové předměty nedozírné hodnoty z oblasti malířství, sochařství a dalších oborů ze státních i soukromých sbírek čtyř evropských států.

Padesátá léta budou tématem stejnojmenné výstavy, která v širším kontextu představí dobu plnou represí, ale také následující roky jako fenomén změn, které se promítají do všech sfér života. Návštěvníci tak uvidí předměty z oblasti perzekucí, politiky, společnosti, kultury a zahraničí.

I další objekty Národního muzea představí lákavé projekty. V Českém muzeu hudby na Malé Straně se návštěvníci budou moci na podzim vydat na výstavu nazvanou Na turné! Ta ukáže historii i současnost putování hudebníků od potulných harmonikářů až po známé hudební skladatele, operní divy a současné kapely s jejich koncertními šňůrami. Hudební cestovatele návštěvníkům přiblíží dobové předměty, například lodní lístek Antonína Dvořáka, cestovní pas Emy Destinnové či bundu z koncertu Rolling Stones na pražském Strahově. Náprstkovo muzeum otevře na jaře novou výstavu s názvem Emil Holub, která připomene osobnost slavného českého světoběžníka.

Národní muzeum se dlouhodobě zaměřuje také na dětské návštěvníky. Kromě workshopů a vzdělávacích programů pro školy se v Nové budově Národního muzea otevře v první polovině letošního výjimečná expozice. Unikátní koncept Dětského muzea bude plně interaktivní a komunikuje s dětmi především prostřednictvím předmětů, ilustrací, komiksových kreseb a obrázkových manuálů a boří tak věkové i jazykové bariéry. Ústředními prvky expozice budou instalace s audiovizuální projekcí a interaktivní stěna. Pracovat, kreslit či hrát hry mohou děti ve speciální worshopové místnosti.

Autor: HT
Zdroj: www.nm.cz

Související

image150
Domácí

Plzeňská zoo přišla o tank, přestěhuje se do nového Pattonova muzea

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

100714-uvodni-fotka-cover-15
Domácí

Muzeum shání předměty do Hrabalovy chaty v Kersku, máme seznam

Foto původní zemědělské školy ve Vysokém Mýtě
Domácí Foto

Ve Vysokém Mýtě vznikne technické muzeum