čtvrtek 2. května 2024

Muzeum shání předměty do Hrabalovy chaty v Kersku, máme seznam

Muzeum shání cigarety, skříně i záhadné předměty.

100714-uvodni-fotka-cover-15

Bohumil Hrabal v Kersku.
Zdroj: Polabské muzeum.

  • Bohumil Hrabal v Kersku.
  • Zdroj: Polabské muzeum.

Popelníky, ptačí budky, kočárek, ručníky, sklenice, lustry, lampy nebo krabičky cigaret shání Polabské muzeum do interiéru chaty v Kersku na Nymbursku, kde na přelomu 80. a 90. let pobýval spisovatel Bohumil Hrabal.

"Část původního vybavení Hrabalovy chaty máme k dispozici, ale  do dnešních dnů se nedochovaly některé prvky. A ty bychom, alespoň tvarově podobné, rádi získali touto cestou. Cílem je vytvoření interiéru chaty tak, jak vypadala v době, kdy chatu používal Bohumil Hrabal. Jedná se nám o předměty, které budou vypadat stejně či alespoň podobně těm, které tvořily původní vybavení chaty. Aktuálně se zaměřujeme na nábytek," popisuje na svém webu Polabské muzeum a přidává seznam předmětů i s fotografiemi. Mezi nimi jsou i dva předměty pojmenované Záhada na zemi a Záhada na stole.

Chata v Kersku na Nymbursku se po rekonstrukci otevře veřejnosti v květnu, rezervace budou možné od 28. března na webu Polabského muzea, které objekt spravuje. Ve stejný den uplyne 110 let od narození slavného spisovatele, mezi jehož hlavní díla patří Ostře sledované vlaky, Postřižiny nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Autor: mš, max

Související

image150
Domácí

Plzeňská zoo přišla o tank, přestěhuje se do nového Pattonova muzea

Foto původní zemědělské školy ve Vysokém Mýtě
Domácí Foto

Ve Vysokém Mýtě vznikne technické muzeum

365503760_863223062080448_4639781121545945301_n
Ostatní

Když zazní sirény, mají Královéhradecká muzea a památky vstup zdarma

ceska-lipa
Domácí

Pozůstalost vysídlených Němců se vrátí do České Lípy. Vystaví ji tamní muzeum