sobota 18. května 2024

Nařčení ze satanismu se bránil. Dnes Bruce Dickinson slaví pětašedesátku

Přestože Bruce Dickinson není původní zpěvák Iron Maiden, je s legendární kapelou neodmyslitelně spjatý. Dnes zpěvák slaví pětašedesátku.

Dickinson

Bruce Dickinson v pódiových kulisách alba Powerslave.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bruce Dickinson v pódiových kulisách alba Powerslave.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když se v roce 1982 představil světu zpěvák Bruce Dickinson v barvách Iron Maiden, bylo to jistě stylové, i když poněkud nešťastné. Za skladbu a album The Number Of The Beast roky nesl cejch satanisty, přestože sám se mu vždy bránil. Hudební styl, který představoval, tedy britský heavy metal, přitom často a rád se satanismem a okultismem koketoval. Dickinson sám však nikoliv. Když po letech prohlásil, že žádné satanské rituály nepraktikuje, brali to někteří fanoušci jako zradu svých ideálů, jemu samotnému se ale ulevilo. Dickinson není ten pětadvacetiletý mladík, který ve skladbě vyřvával číslo šelmy – 666.

Dnes Bruce Dickinson slaví 65 let a je respektovaným a uznávaným umělcem i sportovcem. Kromě toho, že s Iron Maiden natočil třináct řadových alb, na kontě má i šestici sólovek a dvě dávná alba s kapelou Samson. Je také spisovatelem, šermířem a pilotem.

Přestože před pár lety přežil rakovinu jazyka, je dnes znovu ve formě, což potvrzuje i poslední album Iron Maiden Senjutsu a především řada koncertních turné. Iron Maiden vystoupili na konci května i v Praze.

Autor: Jan Skala

Související

289587921_5506875602656431_7653905791633069060_n
Hudba

Ivan Hlas slaví sedmdesátku, ale Šakalí léta v něm rezonují dodnes

Ján Kozák starší.
Fotbal

Bývalý vynikající fotbalista a trenér Ján Kozák starší slaví sedmdesátiny

GK_kjmzawAE2De0
Hudba

Bruce Dickinson prodával lístky na vlastní koncert. Ten byl první po 20 letech

Petr Čtvrtníček (Očkujeme se pro život beze strachu)
Film a TV

Herec a svérázný bavič Petr Čtvrtníček slaví šedesátiny