pátek 26. dubna 2024

Nábytek Kika jde do insolvence. Propustí dvě tisícovky zaměstnanců

Společnost Kika zabývající se výrobou nábytku jde příští týden do insolvence. Vedení firmy prý pomůže propuštěným zaměstnancům najít novou práci.

Kika

Nábytkářský řetězec Kika jde do insolvence.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nábytkářský řetězec Kika jde do insolvence.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Rakouský výrobce nábytku Kika/Leiner se od příští týdne ocitne v insolvenci. Spolu tímto oznámením, které vyvolalo na rakouské hospodářské scéně pozdvižení, řetězec sdělil, že uzavře 23 svých provozoven a o práci připraví bezmála dva tisíce zaměstnanců, což je polovina z celkového počtu pracovníků. Ředitel firmy Hermann Wieser, který podle deníku Spiegel koupil nedávno nábytkářský řetězec od německého magnáta Reného Benka sdělil, že je nutné provést restrukturalizaci prostřednictvím reorganizačního řízení, aby se firma udržela v chodu a nezanikla úplně.

Českých obchodních domů Kika by se současná situace neměla dotknout. Spadají totiž pod správu společnosti XLCZ Nábytek. Problémy by nakonec neměli mít ani propuštění zaměstnanci v Rakousku, protože vedení firmy Kika/Leiner jim pomáhá najít novou práci v jiných řetězcích jako je OBI, Billa, Penny nebo Deichmann. Navíc situace na rakouském trhu práce je příznivá a poptávka pro zaměstnancích vysoká

Autor: Jan Skala

Související

fyzická práce
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla pod čtyři procenta

profimedia-0858298144
Domácí

Podpora v nezaměstnanosti půjde vyřídit online

dělník
Ekonomika

Nezaměstnanost se v únoru zastavila na čtyřech procentech

Salon_Pepco_w_60-tysięcznym_Tomaszowie_Mazowieckim_w_województwie_łódzkim
Ekonomika

Expanze skončila nezdarem. Pepco ruší své prodejny v Rakousku