sobota 18. května 2024

Na Velikonoce se dříve vymetaly komíny a chodilo se pro poklad

Velikonoce dnes vnímáme jako svátky příchodu jara. Naši předci je však spojovali i s různými zvyky, na které se už dnes zapomnělo.

jidáše

Jidáše patřili v dobách minulých neodmyslitelně na velikonoční stůl
Zdroj: Facebook

  • Jidáše patřili v dobách minulých neodmyslitelně na velikonoční stůl
  • Zdroj: Facebook

Mezi nejrozšířenější zvyky patří koledování na Velikonoční pondělí a s tím spojené výprasky pomlázkou nebo polévání vodou. V minulosti však bylo zvyků mnohem více a na řadu z nich se zapomnělo.

První zvyk se váže ke Škaredé středě, tedy ke dni, který má symbolizovat Jidášovu zradu. Tento den se v minulosti také označoval jako Sazometná středa, protože bývalo zvykem vymetat komíny, tím vrcholil předvelikonoční úklid. K Zelenému čtvrtku se zase váže tradice zdravých pokrmů, které by se ten den měly objevit na stole, protože podle pověry přinese jejich konzumace zdraví po celý rok. Naši předkové se také v tento den omývali ranní rosou, protože věřili, že díky ní zkrásní. Na Zelený čtvrtek se pekly jidášky, zvláštně tvarované pečivo z kynutého těsta, které se má ještě před východem slunce potírat medem.

Na Velký pátek, tedy v den ukřižování Ježíše Krista, lidé hledali poklady. Věřili totiž, že v ten den se otvírá země a vydává vše, co se za celý rok ztratilo. Zvyk zmiňuje i jeden díl oblíbeného večerníčkovského seriálu Krkonošské pohádky pod názvem Jak šel Trautenberk do hor pro poklad.

Zatímco pátek býval ve znamení velkého půstu, v následujících třech dnech se chystala hostina. Vrchol Velikonoc pro naše předky proto nastal v neděli, kdy připravovali slavnostní tabuli, kde nechybělo maso, mazanec, beránek či vejce.

Autor: Jan Skala

Související

Acai bowl
Světové dny Jídlo

Den Acai bowl

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016

eggs-869300_1280
Ostatní

Co s tou spoustou vajec po Velikonocích?