čtvrtek 2. května 2024

Co s tou spoustou vajec po Velikonocích?

Hromady vajec uvařených natvrdo zbývají po Velikonocích v mnoha domácnostech. V lednici naštěstí vydrží vajíčka ve skořápce až deset dnů. A co s nimi, až už se na ně nikdo nebude chtít ani podívat? Máme pár tipů.

eggs-869300_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Sendviče s vajíčky a se šunkou, sýrem nebo zeleninou skvěle poslouží jako vydatná snídaně, svačina do práce nebo studená večeře. Vařená vajíčka se přidávají do rybičkové nebo tuňákové pomazánky. Klasikou je vajíčková pomazánka, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Nakrájená vejce se hodí také do pomazánek z mrkve, ředkviček, tvarohu nebo škvarků.

Oblíbenou pochoutkou od dob první republiky je vaječná tlačenka, kterou lze udělat do větší misky nebo formy na bábovku a po ztuhnutí krájet na plátky, nebo naopak vytvořit tlačenku v malých silikonových formičkách na muffiny.

Spousta lidí miluje také plněná vejce. Základem je vydlabat žloutek, rozmíchat ho s majonézou, drobně nakrájenou cibulkou a lžičkou dijonské hořčice, osolit a opepřit a směsí pan naplnit vajíčka. Přidat je možné sardelky, lososa, bylinky, kyselou okurku, olivy, parmezán nebo třeba čedar.

Vejce se hodí také do teplých i studených salátů, do omáček a do polévek, jako je kulajda, čočková, hrášková nebo špenátová. Využijí se také při přípravě masové rolády, sekané pečeně nebo španělských ptáčků.

Vajíčková tlačenka

  • 300 gramů očištěné zeleniny – mrkev, celer, petržel, mražený hrášek, kapie, sterilované okurky, sterilovaná kukuřice
  • šest vajec
  • 150 mililitrů zeleninového vývaru
  • 20 gramů želatiny
  • 150 gramů majonézy

Nálev

  • 75 mililitrů octu
  • 20 gramů cukru krupice
  • 200 mililitrů zeleninového vývaru
  • nové koření, bobkový list, hořčičná semínka, sůl a pepř

Zeleninu nakrájejte na menší kousky a vařte v osolené vodě na skus. Dvě minuty před koncem vaření přihoďte mražený hrášek. Zeleninu slijte, vývar schovejte na nálev. Vařenou zeleninu, kapii i okurky pokrájejte na kostičky. Vejce pokrájejte na stejně velké kostičky jako zeleninu.

Vývar ze zeleniny nalijte do větší mísy a přisypte želatinu a nechte deset minut bobtnat.

Do hrnce nalijte ocet, přidejte cukr a sůl a povařte. Přilijte zbytek vývaru, přisypte koření a vařte pět minut. Horký nálev slijte přes cedník na nabobtnalou želatinu a prošlehejte, až se želatina zcela rozpustí.

Do tekutiny s želatinou přidejte majonézu a metličkou jemně zašlehejte. Přidejte zeleninu a nakonec vejce. Směs promíchejte, nalijte do formy a uložte do ledničky ideálně do druhého dne. Formu se ztuhlou tlačenkou ponořte na pár vteřin do horké vody, aby želatina povolila, a vyklopte.

Související

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

pizza
Světové dny

Den poslíčků pizzy

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016