středa 15. května 2024

Na podzim chtějí Češi nejčastěji navštívit Jihočeský a Jihomoravský kraj

Přes polovinu Čechů plánuje strávit podzimní dovolenou v Česku. Nejčastěji chtějí vyrazit na jih.

Zámek Mikulov

Ilustrační foto.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Celkem 51 procent Čechů plánuje strávit podzimní dovolenou v Česku. Vyplývá to z průzkumu Institutu turismu agentury CzechTourism. Nejčastěji chtějí navštívit Jihočeský a Jihomoravský kraj. Předpokládaná průměrná útrata Čechů v daném období za osobu je 6 371 korun, tedy o 458 korun vyšší než loni. Na dovolené chtějí cestovatelé nejvíc platit kartou, v Česku tyto platby preferuje 57 procent dotázaných.

Ve druhém čtvrtletí přijelo do České republiky nejvíce turistů z Německa, jednalo o 637 tisíc příjezdů. Následovali Slováci, kterých bylo 237 tisíc. Do středu Evropy zavítalo také 212 tisíc Poláků, 143 tisíc Američanů a 113 tisíc Britů. Zatímco Němci v daném období v průměru za osobu a den v Česku utráceli 2 979 korun, u Slováků se jednalo o 1 538 korun a u Poláků o 1 954 korun. Výrazně vyšší z první TOP 5 cizinců v Česku, co do počtu příjezdů, byly útraty občanů Velké Británie. Jednalo se 3 053 korun.

V uplynulé letní sezóně jsme zaznamenali 25procentní meziroční nárůst počtu bezhotovostních transakcí zahraničních turistů na našem území. Naopak počet výběrů z bankomatů klesl o 10 procent. Podle očekávání zaznamenal největší nárůst segment gastronomie, kde cizinci utráceli oproti loňskému roku o 42 procent více, na druhém místě je doprava následovaná nákupy jídla a pití v kamenných obchodech. Z našich dat také vidíme, že u nás nejvíce utráceli Američané, Dánové a Norové,“ řekl Country Manager Visa Petr Polák.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy