sobota 18. května 2024

Na Novou zelenou úsporám půjde dalších 10 miliard korun. Peníze pomohou domácnostem

Program Nová zelená úsporám se dočká další finanční podpory v podobě 10 miliard korun. Peníze pomohou domácnostem se zateplení či fotovoltaikou.

fotovoltaika

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Program Nová zelená úsporám zaznamenal obrovský zájem od svého spuštění, a proto Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o navýšení finanční podpory pro domácnosti o dalších 10 miliard korun z Modernizačního fondu. Změna zajistí podporu pro více než 50 tisíc domácností.

Podpora 200 tisíc korun zůstává v případě komplexních renovací. Žadatelé, kteří zkombinují instalaci fotovoltaiky se zateplením, dostanou navíc bonus 40 000 korun a v součtu tak příspěvek může činit až 200 tisíc korun. Nové podmínky začnou platit od 15. února a příjem žádostí bude kromě krátké několikahodinové technické pauzy pokračovat bez přestávky,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman vysvětlil, že míra podpory zůstává na 50 procentech způsobilých výdajů, ale limity dotace byly přizpůsobeny aktuální situaci na trhu. Kromě bonusu v případě spojení zateplení a fotovoltaiky obdrží projekty, které zahrnují ohřev vody, bude bonus ve výši 10 tisíc korun.

Program Nová zelená úsporám nabízí podporu energetických úspor pro všechny majitele rodinných domů na částečné renovace včetně zateplení, výměny zdrojů energie a instalace fotovoltaiky. Ministr Hladík zdůrazňuje, že program má podpořit komplexní renovace, které přinášejí úspory a zvyšují komfort bydlení, a také přispět k renovaci bytového fondu a snižování celkové spotřeby energie a emisí.

Autor: Šimon Mitro

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení