pondělí 20. května 2024

Na Islandu se otevřela obří továrna, která odsává uhlík ze vzduchu

Na Islandu spustilo provoz zatím největší zařízení na likvidaci oxidu uhličitého z atmosféry, který je hlavní příčinou oteplování planety. Otevření nového ekologického zařízení vyvolalo množství kritiky a kontroverze.

6919c1f40a23e1dfb33e57a1f98a09fb

Pohled na největší zařízení čistící vzduch od uhlíku.
Zdroj: Climeworks

  • Pohled na největší zařízení čistící vzduch od uhlíku.
  • Zdroj: Climeworks

Obří odsávací zařízení s názvem Mamut by se svými 72 sběrnými kontejnery mělo být schopné odstranit z ovzduší až 36 tisíc tun oxidu uhličitého ročně. Zachytí jej ze vzduchu a pak jej speciální stroj vstříkne hluboko pod povrch země, kde se přemění přirozenou reakcí s čedičovým podložím na kámen.  

Odsávání uhlíku z ovzduší má celou řadu odpůrců. Ti jednak tvrdí, že je tento proces finančně nákladný, pak jim také vadí, že v praxi zatím není jeho účinnost v tak velkém meřítku prokázaná. Cena za odstranění tuny oxidu uhličitého šplhá ke 23 tisícům korun za tunu, v budoucnu se prý ale má co nejvíce snížit.

Kromě toho se kritici bojí skutečnosti, že by mohlo odsávání CO₂ ze vzduchu odvádět pozornost od hlavního klimatického úkolu, kterým je trvalé snižování produkce uhlíkové stopy. Mnoho odpůrců také tvrdí, že firmy čistící vzduch používají získaný uhlík na vytlačování nejspodnějších vrstev ropy. Což jde zcela proti pravidlům, jak do budoucna omezit produkci skleníkových plynů v co největší možné míře.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Climeworks

Související

smog v Indii
Zahraniční

Většina nejznečištěnějších měst je v Indii

profimedia-0858563752.jpg
Fotbal

Jednadvacítku čeká klíčový mač

1000006805
Zahraniční

Grindavík je znovu v ohrožení. Sirény v něm zněly za poslední půl roku mnohokrát

GFu4A2aXgAAMLWn
Zahraniční

Domů pro věci a zase zpět. Z Grindavíku se znovu stává horká půda