Domů pro věci a zase zpět. Z Grindavíku se znovu stává horká půda

Islandské úřady očekávají každým dnem další výbuch sopky poblíž města Grindavík. Lidé znovu musí opustit své domy, do kterých si přišli jen pro své osobní věci.

GFu4A2aXgAAMLWn

V Grindavíku, ve sportovní hale, se objevila další obrovská trhlina v zemi.
Zdroj: X

  • V Grindavíku, ve sportovní hale, se objevila další obrovská trhlina v zemi.
  • Zdroj: X

Poté, co úřady v Grindavíku, čtyřtisícovém rybářském městečku na jihozápadě Islandu, povolili obyvatelům, aby se vrátili domů pro nezbytné věci, je vyhlášena další evakuace. Panuje totiž velmi silná obava z dalšího výbuchu sopky Sundhnúkagígaröðin, který může přijít každým okamžikem. Povrch země se totiž podle islandských meteorologů zvedá v důsledku sopečného tlaku ještě rychleji, než tomu bylo před 14. lednem, kdy výbuch sopky a následný proud lávy zničily ve městě několik domů.

Islandský úřad civilní obrany oznámil, že v Grindavíku byla během středy zhruba tisícovka lidí. Ti všichni by se měli co nejrychleji evakuovat. Lidé opouštějí Grindavík za poslední tři měsíce už poněkolikáté. Poprvé sopka zahrozila v listopadu a svou sílu ukázala i v prosinci. 14. ledna pak došlo k největšímu výbuchu, kdy žhavá láva dotekla až do města, kde se naštěstí zastavila na jeho okraji.

Seizmickou aktivitu umocňují časté otřesy půdy, ke kterým na Islandu dochází běžně. Ostrov totiž leží na rozhraní euroasijské a severoamerické tektonické desky.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

6919c1f40a23e1dfb33e57a1f98a09fb
Zahraniční Klimatické změny

Na Islandu se otevřela obří továrna, která odsává uhlík ze vzduchu

Olomouc,_Hynaisova_9a,_zimní_stadion_(03)
Domácí

Olomoucký stadion nemá kolaudaci. To může zrušit i plánovaný koncert Kabátu

GLdzyyvW4AA6IYF
Zahraniční

Začíná evakuace Kurganu. Záplavy v Rusku mohou znovu ukázat ničivou sílu