Musk chce vlastní umělou inteligenci

Technologický vizionář Elon Musk chce vybudovat vlastní umělou inteligenci po vzoru ChatGPT.

Elon Musk.

Elon Musk.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Flickr

Elon Musk chce budovat své technologické impérium dál. Po automobilce Tesla, vesmírném a satelitním programu SpaceX a sociální síti Twitter chce vybudovat vlastní umělou inteligenci (AI) po vzoru ChatGPT. Musk s AI koketoval již v roce 2015, kdy spoluzaložil společnost OpenAI. Tu společnost, která v prosinci představila přelomového chatbota s umělou inteligencí ChatGPT.

Musk odešel z OpenAI v roce 2018, kvůli obavám ze střetu zájmů. Nyní se k umělé inteligenci vrací. Podle jeho tweetů je zřejmé, že není spokojený s tím, jakým způsobem OpenAI koriguje odpovědi svého chatbota. Vadí mu cenzura a zaujatost ChatGPT „proti konzervativcům, všudypřítomná korektnost a levicové smýšlení“.

Na Twitteru Musk možná odhalil název jeho budoucí firmy, která se bude AI zabývat. Tweetoval meme s godzillou (s popiskem Woke AI) proti King Kongovi (Closed AI), které porazí pes Doge s basebalovou pálkou, u něhož je popisek BasedAI.

Šéf Twitteru se sešel s Igorem Babuschkinem, expertem na neuronové sítě a strojové učení, který pracoval pro společnost DeepmindAI, dceřinou společností Googlu, která se zabývá umělou inteligencí. Podle vyjádření Babuschkina je založení nové firmy zaměřené na AI reálné, ale zatím proběhly pouze první jednání a vše je v ranné fázi.

Nezbývá než čekat, co Musk, který v Tesle buduje humanoidní roboty a plánuje rozšíření lidského vědomí o čipy, na poli umělé inteligence předvede. Nebylo by radno ho podněcovat.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině