Musk a další experti žádají pozastavení vývoje umělé inteligence

Elon Musk spolu se spoluzakladatel Applu a dalšími technologickými odborníky žádají v otevřeném dopise o půlroční pozastavení vývoje umělé inteligence. Obávají se, že by nová technologie bez patřičných bezpečnostních zábran mohla být hrozbou pro lidstvo.

umělá inteligence

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Stovky expertů na technologie v čele se šéfem Tesly Elonem Muskem a spoluzakladatelem Applu Stevem Wozniakem napsali otevřený dopis technologickým firmám zabývající se vývojem umělé inteligence (AI). Odborníky zaráží extrémně rychlý vývoj chatbotů typu ChatGPT a domáhají se toho, aby na půl roku byl pozastaven vývoj AI.

Experti si přejí, aby aktuální verze ChatGPT-4 byla alespoň na půl roku posledním upgradem. „Systémy s umělou inteligencí konkurenceschopnou pro člověka mohou představovat hluboká rizika pro lidstvo,“ uvádí se v dopise. „Pokročilé systémy s AI je třeba vyvíjet s největší opatrností, ale v posledních měsících jsme svědky závodu mezi jednotlivými technologickými firmami v tom, kdo vyvine dokonalejší verzi AI bez ohledu na rizika, která tato technologie obsahuje,“ píšou experti v dopise.

Dopis varuje před tím, že by AI mohla zahltit informační kanály dezinformacemi a nahradit lidi automatizací. Půlroční pauza by měla umožnit firmám, které vyvíjí AI, aby společně pracovali na vývoji a implementaci sady sdílených bezpečnostních opatření, jež by zajistily, že AI bude zcela pod kontrolou.

Dopis a seznam signatářů najdete zde. Aktuálně dopis podepsalo přes 1 300 odborníků.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině