Mezi nejvlivnějšími osobnostmi deníku Time je Olena Zelenská či Pedro Pascal

Deník Time představil necelou stovku nejvlivnějších osobností pro letošní rok. V seznamu se vyskytují světové lídři, herci, umělci, inovátoři i sportovci.

Přebaly deníku Time s nejvlivnějšími osobnostmi pro rok 2023.

Přebaly deníku Time s nejvlivnějšími osobnostmi pro rok 2023.
Zdroj: Time/ABC7NY

  • Přebaly deníku Time s nejvlivnějšími osobnostmi pro rok 2023.
  • Zdroj: Time/ABC7NY

Americký týdeník Time každoročně vyhlašuje 100 nejvlivnějších osobností pro daný rok. Letos vybral celkem 96 osobností v šesti různých kategoriích. Žebříček není nijak seřazen a nejde o osobnosti, které mají největší moc, ale o ty, které mají největší vliv. „Od průkopníků technologie, politických vůdců a titánů průmyslu až po umělce, inovátory a vlivné osoby, to jsou nejvlivnější lidé roku 2023,“ komentoval výběr mluvčí Time.

V žebříčku nefiguruje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale jeho manželka a první dáma Olena Zelenská. Ze světových vůdců jsou v žebříčku zahrnuti americký prezident Joe Biden, brazilská hlava státu Luiz Inácio Lula da Silva, britský král Karel III. či německý kancléř Olaf Scholz.

Z herců jsou v žebříčku hvězda videoherní adaptace The Last of Us Pedro Pascal, představitel Elvise ve stejnojmenném snímku Austin Butler nebo Zoe Saldana, která se letos v květnu vrátí jako Gamora ve třetích Strážcích Galaxie.

Ze sportovců v žebříčku figurují fotbalista Lionel Messi, quarterback amerického fotbalu Patrick Mahomes II, fotbalista Kylian Mbappé a také polská tenistka Iga Swiatek. Time samozřejmě nazapomněl na technologické inovátory jako šéfa firmy OpenAI, která stojí za umělou inteligencí v podobě ChatGPT, Sama Altmana, šéfa Tesly a Space X Elona Muska či předsedu představenstva čínského výrobce baterií Contemporary Amperex Technology Robina Zenga.

Kompletní žebříček najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Time

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

George Lucas v dokumentární sérii If These Walls Could Sing
Film a TV Osobnosti

Otec Star Wars slaví osmdesátiny

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny