čtvrtek 9. května 2024

Mazlíčkům pomáhá vynález z Plzně, může za něj nešťastný pes

Z potřeby pomoci vlastnímu zvířeti se zrodil nápad, o kterém odborníci leckdy mluví jako o revoluci v pooperační péči. Speciální límce už pomohly stovkám psích i kočičích mazlíčků po celé republice.

253352230_106078631888653_4394665335312512817_n

Veronika Cholinská a její fenka Bageta.
Zdroj: vetlimce.cz

  • Veronika Cholinská a její fenka Bageta.
  • Zdroj: vetlimce.cz

Klasický plastový pooperační límec, který brání zvířeti v přístupu k pooperační ráně, není pro řadu koček a psů komfortní. Zjistila to i spoluzakladatelka projektu, který s novinkou přišel. "Bageta byla nešťastná, měla potíže s jídlem, odmítala spát, děsily ji zvuky, které plastový límec umocňuje, ale kdyby si ho sundala a dostala se do kontaktu s ránou, hrozila jí amputace nohy," popisuje Veronika Cholinská z Plzně. Na trhu ale nebylo nic, co by fence mohlo ulehčit rekonvalescenci, a tak padla volba na domácí výrobu. Povedlo se a teď už textilní límce pomáhají třeba i v útulcích. "Své svěřence kromě běžné veterinární péče nechávám kastrovat. Ke kastraci patří i plastový pooperační límec. To bylo trápení pro mě i pro pejsky. Dva si dokonce ránu po kastraci plastovým límcem ošklivě pohmoždili," popisuje Pavla Málková, která zajišťuje dočasnou péči pro opuštěná zvířata.
Textilní límce nebrání v prostorové orientaci, umožňují bezproblémové krmení, odpočinek, nedráždí pokožku a snižují riziko zapařenin. "Nejlépe pooperační ránu ochrání límec, který majitel zvířeti při rekonvalescenci vůbec nesundá," vysvětluje zvěrolékař Martin Kořínek, který podporuje textilní alternativu i kvůli psychickému stavu zvířete. "Nepřidáváme tak k traumatizaci zvířete po zákroku další stresový faktor. Na rozdíl od plastových límců je u těch textilních prakticky vyloučeno, aby při nošení došlo ke vzniku zánětu zvukovodu kvůli nedostatečné cirkulaci vzduchu, takže je ideální na dlouhodobé rekonvalescence nebo během letních měsíců," dodává veterinář.
Díky nešťastnému zvířeti tak vznikla společnost, která zlepšila pooperační péči pro psy a kočky. "Byl to osudový okamžik, díky kterému děláme něco, co má smysl," dodává Veronika Cholinská.

Související

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí

kočka
Světové dny Fauna

Važte si koček

417246375_919340439899925_8197973476914650728_n
Domácí

Divočáci útočí na psy stále častěji. Nebezpečí hrozí i lidem

Nejstarší žijící kočka Flossie
Ostatní Fauna

Nejstarší žijící kočce je 28 let. Své paničky přežila