čtvrtek 9. května 2024

Nejstarší žijící kočce je 28 let. Své paničky přežila

Nejstarší kočka se dožila 38 let. Aktuální nejstarší domácí šelma je o dekádu mladší.

Nejstarší žijící kočka Flossie

Nejstarší žijící kočka Flossie
Zdroj: guinnessworldrecords.com

  • Nejstarší žijící kočka Flossie
  • Zdroj: guinnessworldrecords.com

Na podzim jsme vás informovali o úmrtí nejstaršího psa Bobiho, který se měl dožít 31 let. Úctyhodného věku se však dožívají i kočky. Je zaznamenáno několik domácích šelem, jež se dožily více než 30 let. Největší rekordmankou byla kočka domácí jménem Creme Puff, jež se narodila v roce 1967 v Texasu a zemřela až v roce 2005. Dožila se tak neuvěřitelných 38 let a tří dnů. Aktuálně nejstarší žijící kočka Flossie je o deset let mladší, v prosinci oslavila 28. narozeniny.

Příběh hnědočerné Flossie započal v prosinci 1995, kdy ji přijala pracovnice nemocnice na Merseyside. V té době volně pobíhala jako kotě a žila v kolonii koček poblíž nemocnice. Někteří zaměstnanci se slitovali nad koťaty, která byla tehdy pouhých pár měsíců stará, a rozhodli se každý jednoho ujmout. Se svou majitelkou žila až do jejího úmrtí o deset let později. Poté byla Flossie přijata sestrou své předchozí majitelky. Bohužel se po 14 letech v novém domově opět ocitla bez páníčka, když i její druhá majitelka zemřela.

Naštěstí jí poskytl útočiště syn předchozí majitelky a rozhodl se o ni postarat, co nejlépe to šlo. Následující tři roky žila Flossie s ním, poté se však už nedokázal o kočku starat a svěřil ji do péče dobrovolníků organizace Cats Protection's Tunbridge Wells, Crowborough & District.

Přestože staré kočky často končí v útulcích a nový domov už nenajdou, osvojila si Flossie nová panička, Vicki Green. Milovnice koček v roce 2022 nevěřila, že si domů vede rekordmanku. Když si kočku osvojovala na webu pečovatelské organizace byl uváděn věk Flossie 27 let, ale Vicki předpokládala, že jde o chybu a že jí je 17 let. Navzdory svému věku je kočka stále hravá a na vzhledu její stáří není znát. Vlivem stáří má však špatný zrak a je hluchoslepá. V přepočtu na lidský život je Flossie více než 125 let.

Autor: Šimon Mitro

Související

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí

93473491_10156881441966813_982982099814318080_n
Ostatní Fauna

Kocour Harry ukradne sousedům všechno, co mu cvrnkne do čumáku