neděle 28. dubna 2024

Lidé si na Vyšehradě znovu připomněli Karla Čapka. Ten zemřel před 85 lety

Od smrti Karla Čapka uplynulo dnes přesně 85 let. Proto se, stejně jako každý Boží hod vánoční, konala na Vyšehradě vzpomínková akce na tohoto spisovatele.

03772191

Karel Čapek v rozmluvě s prezidentem Masarykem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Karel Čapek v rozmluvě s prezidentem Masarykem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Každoročně, vždycky v den smrti spisovatele Karla Čapka, tedy 25. prosince, se na pražském Vyšehradě koná setkání, které má za úkol si připomenout dílo tohoto českého literárního velikána, stejně jako jeho morální zásady, které vyzdvihoval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a které podle řady historiků i umělců platí dodnes. Letošní setkání na Vyšehradském hřbitově u jeho hrobu mělo speciální nádech. Dnes je to totiž přesně 85 let co Karel Čapek ve věku 48 let zemřel. Ve chvíli jeho skonu už údajně mělo gestapo příkaz jeho zatčení.

„Myslím si, že na některé osobnosti našich dějin bychom neměli zapomínat a nahrazovat je prázdnotou slov nejrůznějších demonstrátorů moci. Snad ještě víc než za Tomáše Garrigua Masaryka platí, že víc než obnovu hospodářskou a politickou potřebuje naše doba obnovu mravní,“ řekl jeden z řečníků na dnešní vzpomínkové akci u Čapkova hrobu. Spisovatele samotného označil za duši první republiky.

Karel Čapek proslul svými díly jako R.U.R., Bílá nemoc, Krakatit, Válka s mloky, Matka či Hordubal, kam kromě excelentní práce s českým jazykem vsunoval právě různé mravní poučky a varoval před nastupujícím nacismem. Kdyby o Vánocích 1938 nezemřel na plicní edém a zánět ledvin, brzy by jistě jeho život vyhasl v koncentračním táboře, což byl osud, který potkal jeho bratra Josefa.

Autor: Jan Skala

Související

rgbDSC07715-1
Domácí

Jedna z ostud Prahy, nádraží Vyšehrad, se promění v nové byty. Ty budou velmi malé

Woodrow Wilson
Zahraniční Výročí

Strůjce reforem, jenž se snažil ukončit první světovou válku. Woodrow Wilson zemřel před 100 lety

GC8qIvCW4AA9666
Domácí

Hrob Josefa Kajetána Tyla v Plzni připomíná kadibudku

jaroslav-foglar-brno-910x594
Ostatní

Jaroslav Foglar, otec Rychlých šípů nebo Rikitana, zemřel před čtvrt stoletím