pondělí 13. května 2024

Hrob Josefa Kajetána Tyla v Plzni připomíná kadibudku

Zanedbaný, špinavý, a navíc se sochou, kterou už dlouho zakrývá nevzhledné bednění připomínající kadibudku – tak vypadá hrob významného dramatika na plzeňském Mikulášském hřbitově. Ten spadá pod město, a to už před pěti lety oznámilo, že problém řeší.

GC8qIvCW4AA9666

Sochu roky zakrývá bednění.
Zdroj: FB / Tomáš Tyl

  • Sochu roky zakrývá bednění.
  • Zdroj: FB / Tomáš Tyl

Hřbitov chtěli kdysi zrušit komunisté, sice se tak nestalo, ale je velmi zanedbaný. Na hrob Josefa Kajetána Tyla teď upozornil jeho potomek Tomáš Tyl, který se na místo podíval před několika lety. „Anděl na náhrobku měl uraženou ruku, ale to se stává. Víc mne zaujala informace, že hřbitov chtěli komunisté už dávno zlikvidovat. A včera koukám a vidím, že Plzeň se tedy pod vedením pana primátora – dnes ministra kultury Martina Baxy, nechová o moc lépe než komunisti. Právě za Baxy totiž došlo k zabednění náhrobku a tento stav evidentně trvá dodnes,“ napsal Tyl na svém Facebooku a navrhl současnému primátorovi města přesun hrobu. „Jestli má takto i nadále vypadat náhrobek autora textu české státní hymny, odvezte Josefa i s náhrobkem radši do Kutné Hory, protože tam by teda takovou ostudu nesnesli,“ dodal.

Od roku 2011 je na místě původní sochy truchlícího anděla v plášti s rozevřenými křídly pískovcová kopie. Originál je uložený v západočeském muzeu. Protože v letech 2016 až 2018 vandalové třikrát urazili u sochy ruku s věncem. „Tyto skutečnosti vedly správce majetku k tomu, že v letošním roce bude socha truchlícího anděla u náhrobku J. K. Tyla zakrytá bedněním před vandaly,“ oznámila v březnu 2019 Správa veřejného statku města Plzně s tím, že činí další kroky k zabezpečení sochy.

Po téměř pěti letech oznámil náměstek primátora Aleš Tolar, že se vzhled hrobu bude řešit. „Letos bedna zmizí a pokud bude problém s vandaly pokračovat, přistoupíme k řešení v podobě skleněného akvária,“ uvedl.

Související

6b7ae12f2b11cf983dd01e8b89452712
Krimi

Vlajkou se svastikou mávali z Konvoje svobody, hrozí jim až pět let

eb38b1c5-54ee-4a5e-bd2c-ef4d67bb0a30
Domácí

Skleněnému peklu zbývají dva týdny. Místo něj bude obchodní centrum

Policie ČR
Krimi

Vražda v centru Plzně. Pobodaná žena zemřela, policisté vraha zadželi

Náměstí_Republiky_-_panoramio_(9)
Domácí

Auta zmizí z plzeňského náměstí Republiky. Vznikne další pěší zóna?