sobota 18. května 2024

Lavinové nebezpečí v Krkonoších stoupá

Na třetí z pěti stupňů by mohlo ve středu stoupnout lavinové nebezpečí v Krkonoších. To znamená, že situace na horách bude zrádná a například při túrách terénem musejí být lidé velmi opatrní.

Dvacetiletý člen české lyžařské výpravy zahynul v italských Dolomitech

Ilustrační foto
Zdroj: unsplash.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: unsplash.com

Podle Roberta Dlouhého z horské služby je v Krkonoších až metr sněhu. „Víc sněhu je na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout deskové laviny z navátého sněhu. Testy vykazují střední stabilitu," uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

„V sněhové pokrývce se začínají vytvářet hranaté krystaly a to zejména na severních a stinných svazích. Tam se mohou vyskytnout laviny z nestabilních vrstev starého sněhu nebo v kombinaci starého a nového sněhu,“ říká Robert Dlouhý a podotýká, že možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů.

Související

9938712403_0563330642_b
Domácí

Past na řidiče: Cestu do Špindlerova Mlýna blokují opravy mostů

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

lavina
Zahraniční

Lavina v rakouských Alpách zabila tři lidi