pondělí 20. května 2024

Kromě Ukrajiny i Gruzie. ČR podporuje vstup další postsovětské země do EU

Gruzie by chtěla vstoupit do Evropské unie a kvůli tomu také prezidentka této postsovětské země přijela do Prahy. Prezident Petr Pavel ji ujistil, že Česká republika snahy Gruzie podporuje.

profimedia-0828519801

Český prezident Petr Pavel s hlavou Gruzie Salome Zarubišvili.
Zdroj: Profimedia

  • Český prezident Petr Pavel s hlavou Gruzie Salome Zarubišvili.
  • Zdroj: Profimedia

Kromě Ukrajiny, která se chce už deset let dostat do Evropské unie, podporuje Česká republika i další postsovětskou zemi, jež by se chtěla dát k evropskému společenství. Vyplynulo to z jednání gruzínské prezidentky Salome Zurabišvili, kterou na Pražský hrad pozval prezident Petr Pavel. Ten vyslovil českou podporu Gruzii v jejích snahách a uvedl, že je třeba pomoci každé evropské zemi, která je ze systému Evropské unie zatím vynechaná. Lídři EU budou o možném vstupu Gruzie, ale i Ukrajiny a Moldavska jednat koncem tohoto týdne.

Gruzínská prezidentka také jednala s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, která uvedla, že zejména kvůli Rusku a jeho politice také doporučuje Gruzii vstup do evropského společenství. Rusko totiž kontroluje sporné území Jižní Osetie, kterému Gruzie v roce 1990 zrušila autonomii a nyní jej chce mít pod svou správou. V paměti také zůstává několikadenní rusko-gruzínská válka z roku 2008.

Mezitím se v gruzínském hlavním městě Tbilisi o víkendu odehrály demonstrace za urychlené přijetí země do EU. Ty zorganizovali příznivci uvězněného exprezidenta Michaila Saakašviliho a mířily proti současné vládě strany Gruzínský sen. Ta je podle protestujících pod ruským vlivem a nedostatečnými reformami blokuje vstup země do unie.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

President_Zourabichvili_during_Duda_Visit
Zahraniční

Gruzínská prezidentka vetovala zákon o zahraničním vlivu. Je v rozporu s ústavou

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie