pondělí 20. května 2024

Krok ke zlepšení vzájemných vztahů. USA a Venezuela si vyměnily vězně

Americké prezident Joe Biden propustil vězněného venezuelského podnikatele, podporovatele tamního autoritářského režimu. Za to dostal deset svých vězňů a stíhaného korupčníka.

GB0VgUqWcAAZRoQ

Vlivného venezuelského podnikatele Alexe Saaba (uprostřed), dosud vězněného v USA, pustilo rozhodnutí prezidenta Joea Bidena zpět do Caracasu.
Zdroj: X

  • Vlivného venezuelského podnikatele Alexe Saaba (uprostřed), dosud vězněného v USA, pustilo rozhodnutí prezidenta Joea Bidena zpět do Caracasu.
  • Zdroj: X

Ve venezuelském hlavním městě Caracasu vypukly oslavy poté, co se lidé dozvěděli, že Spojené státy propustí dosud zadržovaného venezuelského podnikatele Alexe Saaba, který je velmi blízkým spolupracovníkem prezidenta Nicoláse Madura. Ačkoliv oficiální zpráva americké administrativy mluví o tom, že tento krok byl pro prezidenta Joea Bidena velmi těžký, uskutečnil se kvůli vzájemnému zlepšování narušených vztah. Caracas totiž na to konto propustil deset zadržovaných amerických občanů a do USA vydá také stíhaného podnikatele Leonarda Francise, jehož úřady viní z korupčního skandálu v americké armádě.

Washington oznámil, že udělal zatím nejvstřícnější krok směrem k Venezuele. Kromě toho, že by rád budoval vzájemné vztahy obou zemí, chce si vynutit ústupky Madurova diktátorského režimu. Americká krok přichází v době, kdy se Venezuela chystá na zábor ropných polí v sousední Guyaně.

Caracas zatím přístup Washingtonu vítá a hovoří o svých úspěších v mírové diplomacii.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let