středa 8. května 2024

Královéhradecký kraj podporuje sdílená kola ve městech

Královéhradecký kraj chce přispět k udržitelné mobilitě. Místní obyvatelé mohou využívat sdílená kola prvních 15 minut zdarma.

Sdílená kola

Královéhradecký kraj podporuje zdravější životní styl svých občanů.
Zdroj: www.pixabay.com

  • Královéhradecký kraj podporuje zdravější životní styl svých občanů.
  • Zdroj: www.pixabay.com

Aktuálně sdílená kola podporují v Královéhradeckém kraji města Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Rychnov nad Kněžnou, Vrchlabí a Hořice. Brzy se o sdílená kola přihlásí taktéž Trutnov. Jičín například tuto službu zavede od března. Ovšem i další města v kraji uvažují o tom, že sdílených kol využijí, aby nabídla alternativu lidem, kteří nechtějí jezdit autem nebo městskou hromadnou dopravou. Zároveň tím podporují zdravější životní styl svých občanů.

Lidé se podle zástupců kraje nemusejí bát, že by kola nacházeli pohozená na různých místech po ulicích. Mají svá vytyčená parkovací místa. Výzva s názvem Podpora městské mobility má za cíl podpořit rozšíření takzvaného bikesharingu. „Tato iniciativa nejen podporuje ekologické a udržitelné způsoby dopravy, ale také usnadňuje plynulý přechod mezi různými dopravními prostředky,“ říká radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje navíc schválilo dotační program zaměřený na udržitelnou mobilitu, do nějž plánuje investovat čtyři miliony korun. Každá obec má tak možnost požádat o 70procentní dotaci včetně statutárního města Hradec Králové. Maximální výše podpory činí 500 tisíc korun. Podmínkou pro získání dotace je možnost využít sdílené kolo na prvních 15 minut zdarma a aby tato služba byla dostupná minimálně šest měsíců v roce.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

cyklista
Domácí

Na silnících loni zemřelo 39 cyklistů. Většina neměla přilbu

Chlumec nad Cidlinou nádraží
Domácí

Cestování z Hradce do Chlumce se zrychlí

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky