pondělí 20. května 2024

Kontroloři obsahu Facebooku jsou na neschopence. Psychicky nezvládli brutální videa

Pětina španělského kontrolního týmu, jenž má na starosti monitorování obsahu Facebooku a Instagramu, je na neschopence. Po sledování drastických videí se u nich rozvinuly psychické poruchy.

Facebook

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Více než pětina zaměstnanců společnosti CCC Barcelona Digital Services, jež pro společnost Meta kontroluje obsah na Facebooku a Instagramu, jsou na nemocenské z důvodu psychického traumatu. Jediným požadavkem Facebooku pro práci obsahových moderátorů v Barceloně byla znalost místního jazyka. Kontroloři si mohli vydělat měsíčně až 2 400 eur (59,2 tisíc korun) při kontrole 300 až 500 videí za den.

Kontroloři ale svou práci psychicky nezvládají. Na videích viděli zaměstnanci to nejhorší, co jen člověka může napadnout. Od vražd a rozčtvrcení, po znásilnění a sebevraždy v živém přenosu. „V jednom z videí otec ukáže na kameru své roční dítě. Bodne ho nožem do hrudi, vyjme srdce a sní ho,“ řekl Francesc Feliu, právník více než deseti pracovníků kontroly obsahu, kteří se rozhodli žalovat společnost za psychickou újmu, pro zpravodajský server Euronews.

Zaměstnanci v žalobě kritizují pracovní podmínky, kvůli kterým se u nich vyskytly psychické poruchy jako je posttraumatická stresová porucha, obsedantně-kompulzivní porucha či deprese. V práci neměli přístup k psychické podpoře.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

Taylor Swift
Hudba Sociální sítě

Hudba Taylor Swift je opět na TikToku

406326659_1700425100422345_7889982957713546924_n
Domácí

Novotný nastavil novou mez sprostoty. Zaútočil na Slováčka i nemocnou dceru