středa 22. května 2024

Kontaktní čočky byly dílem náhody. Jejich vynálezce by dnes oslavil 110 let

Díky vynálezu kontaktních čoček získal Otto Wichterle světovou proslulost. Dnes by se dožil 110 let.

18-full-2388256

Jeden ze světově nejznámějších Čechů, Otto Wichterle.
Zdroj: AV ČR

  • Jeden ze světově nejznámějších Čechů, Otto Wichterle.
  • Zdroj: AV ČR

Těch náhod v životě českého vynálezce Otto Wichterleho byla celá řada. Ovšem kromě té, že skoro zázrakem přežil pád, při němž se v šesti letech skoro utopil v jezírku močůvky a následně dlouhé měsíce trpěl vysokými horečkami, byl dílem náhody i objev, který z něho udělal světově proslulého vědce. Hlavním impulsem pro práci na vývoji měkkých gelových kontaktních čoček byl náhodný rozhovor, který Wichterle zapředl ve vlaku z Olomouce do Prahy v roce 1952, kdy jeho spolucestující četl článek o možnostech chirurgické náhrady oka. Wichterleho v tu chvíli napadlo, že mnohem účinnější a pohodlnějším materiálem pro implantát bude místo ušlechtilých kovů umělá hmota.

Výzkum trval několik let a i přes odmítavý vztah tehdejšího ministerstva zdravotnictví, které argumentovalo malou výtěžností, byly v roce 1963 kontaktní čočky dotaženy k dokonalosti a zájem o licenci začaly projevovat firmy po celé světě, včetně amerických zdravotnických koncernů. Na americký trh byly kontaktní čočky uvedeny v roce 1971 a od té doby byl zájem o ně enormní.

Doma ale příliš Wichterle na růžích ustláno neměl. Kvůli tomu, že nevstoupil do KSČ nemohl koncem padesátých let nějakou dobu působit na vysokých školách a přestože byl v následující dekádě zvolen do Česká národní rady, poté, co podepsal protirežimní dokument Dva tisíce slov, byl z politiky odejit.

Za svůj vynález kontaktních čoček byl Wichterle nominován na Nobelovu cenu. Tu však nezískal. Zemřel 18. srpna 1998 ve věku 85 let.

Autor: Jan Skala

Související

eduard_petiska_onehotbook_800x
Ostatní literatura

Eduard Petiška by se dožil stovky. Jeho knihy jsou dodnes povinnou četbou

196375_401042696655031_1743494057_n
Hudba

Karel Kryl byl svědomím národa, který jej zklamal. Dnes by se dožil osmdesátky

Astronaut Eugene Cernan
Zahraniční Výročí

Před 90 lety se narodil poslední muž, který byl na Měsíci. Měl české předky

Albert Einstein
Zahraniční Výročí

Génius, kterého zná celý svět. Einstein se narodil před 145 lety