středa 1. května 2024

Karel Kryl byl svědomím národa, který jej zklamal. Dnes by se dožil osmdesátky

Karel Kryl by dnes oslavil osmdesátku, kdyby jej před 30 let nepostihl osudný infarkt. Hudba a vize demokracie jsou jeho odkazem, který je živý stále.

196375_401042696655031_1743494057_n

Karel Kryl se narodil přesně před 80 lety.
Zdroj: Facebook / Karel Kryl

  • Karel Kryl se narodil přesně před 80 lety.
  • Zdroj: Facebook / Karel Kryl

Dvakrát ve svém životě se písničkář Karel Kryl zapsal do historie československého protest songu. Poprvé to bylo v roce 1969, když vydal své první album Bratříčku, zavírej vrátka, které jasně mířilo proti sovětské okupaci. Tisíce lidí, k nimž se deska ještě před svým zákazem dostala, mu skoro až nábožně naslouchala, protože Kryl přesně popsal skutečný stav věci. Komunisté jej za to neměli rádi a postarali se o to, aby se ze svého výletu v září 1969 do Československa už nevrátil.

V Německu pak písničkář požádal o politický azyl, a i když pro něho začátky v cizí zemi byly těžké, už rok na to natočil druhé album Rakovina, na němž si v popisu stavu Československa po srpnu 1968 nebral servítky. Brzy začal působil jako spolupracovník rádia Svobodná Evropa a dokázal své nahrávky šířit samizdatovým způsobem i do rodné země. Vrátil se až poté, co Prahu zasáhla Sametová revoluce, 30. listopadu 1989 přijel za pomoci opata Anastáze Opaska na pohřeb své matky. V Praze tehdy strávil týden a později o něm mluvil jako o nejhezčím týdnu svého života.

Nadšení z porevolučního vývoje z něho však brzy vyprchalo. Jak mizely porevoluční ideály, stále více času začal Kryl trávit opět v Německu. Nelíbil se mu chystaný rozpad Československa, nelíbila se mu kupónová privatizace, rozmach vekslácké mafie ani striktně ekonomický směr, který nastavil Václav Klaus. V Německu Kryl také zemřel. 3. března 1994, kdy v necelých 50 letech podlehl masivnímu infarktu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD