úterý 21. května 2024

Génius, kterého zná celý svět. Einstein se narodil před 145 lety

Největší vědec 20. století. Albert Einstein se narodil před 145 lety.

Albert Einstein

Albert Einstein
Zdroj: Flickr

  • Albert Einstein
  • Zdroj: Flickr

Dnes si připomínáme 145. výročí narození jednoho z největších myslitelů všech dob, proslulého Alberta Einsteina. Génius se narodil 14. března 1879 v německém Ulmu. Již během dospívání projevoval Einstein neobvyklý zájem o fyziku a matematiku. Jeho nadání bylo zjevné již od útlého věku. V roce 1905, ve svých pouhých 26 letech, publikoval články, které později změnily naše chápání vesmíru.

Jeho revoluční teorie relativity, včetně speciální a obecné teorie relativity, položily základy moderní fyziky a otevřely nové obzory pro výzkum vesmíru. Jeho proslulá rovnice E=mc² se stala symbolem propojení mezi hmotou a energií a otevřela dveře k jaderné fyzice a energetice.

Einsteinův vliv sahá mnohem dál než jen do oblasti vědy. Jeho hluboké myšlenky o míru, svobodě a lidské důstojnosti ho učinily i významným filosofem a humanistou. Jeho odvaha vystupovat proti nacistickému režimu za druhé světové války a jeho úsilí o světový mír ho učinily symbolem morální integrity a odvahy. Mezi jeho nejznámější citáty patří výrok: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.

Mimoto měl také bohatý smysl pro humor. Jeho výroky jako „Fantazie je důležitější než vědomosti“ nebo „Život je jako jízda na kole. Abychom udrželi rovnováhu, musíme se hýbat vpřed,“ inspirují a provokují dodnes.

Einstein byl dvakrát ženatý. V roce 1919 se po několika letech v odloučení rozvedl se svou první ženou Milevou Marićovou a vzal si svou sestřenici Elsu. S Milevou měl Einstein tři děti. Dcera Liserl zemřela během prvního roku života. Synové Eduard a Hans následovali svého otce a byli rovněž fyziky. Jen Hans měl však potomky. Po světě chodí pět Einsteinových pravnoučat, z nichž nejznámější je anesteziolog Thomas Einstein.

Geniální myslitel změnil pohled na svět a jeho odkaz přetrvá. Einstein zemřel 18. dubna 1955. Nebyl pohřben, ale zpopelněn a jeho ostatky byly rozprášeny na pozemcích univerzity v Princetonu, kde přednášel od své emigrace do USA v roce 1933.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)
Film a TV Osobnosti

Revizor Anděl i policejní rada Vacátko. Jaroslav Marvan zemřel před 50 lety

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt