pátek 3. května 2024

Konflikty mezi slony a lidmi na Srí Lance sílí, oběti jsou na obou stranách

Sloní populace na Srí Lance se rok od roku zmenšuje. Budoucnost majestátních tvorů ohrožují mimo jiné i stále častější konflikty mezi nimi a naštvanými farmáři, kterým hladoví sloni drancují úrodu.

2830411533_492dca98f9_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Rozšiřování zemědělské půdy na Srí Lance narušuje přirozené prostředí slonů. Zvířata tak přicházejí o své běžné zdroje potravy a míří právě k farmám, kde se pěstují vybrané sloní delikatesy jako kokosové nebo banánové palmy.

Loni přišlo v zemi o život 470 slonů, polovinu mají na svědomí lidé. Srí Lanka ale současně eviduje 176 případů, kdy slon zabil člověka. Nejčastěji ho udupal. Podle ekologických aktivistů farmáři staví kvůli slonům elektrické ohradníky se smrtícím napětím, tráví je jedem nebo na ně dokonce nastražují výbušniny. Přitom by prý stačilo pěstovat pro slony méně atraktivní plodiny, například citrusy.

Srí Lanka není jedinou zemí, kde dochází k čím dál častějším střetům mezi lidmi a slony. Před nedávnem například v Malajasii zaútočili na auto, které srazilo slůně přecházející se stádem přes hlavní rušnou silnici. Mládě nehodu přečkalo bez zranění, auto ale bylo po sloní pomstě na odpis.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CCC

Související

GLs6rpQWgAAIz9I
Zahraniční Video

Rallye na Srí Lance nepřežila osmiletá holčička a šest dospělých

Luke Fleurs byl zastřelen.
Fotbal

Smrt na benzince. Fotbalista a olympionik Fleurs zastřelen při přepadení

GJlobvGXQAAZOUl
Zahraniční

Most v Baltimore se po nárazu lodi zřítil, sonary už našly na dně řeky několik aut

Rallye ilustrační.
Ostatní

Smrt na rallye. Závodník vylétl z vozovky mezi diváky, čtyři mrtví a osm zraněných