pondělí 13. května 2024

Most v Baltimore se po nárazu lodi zřítil, sonary už našly na dně řeky několik aut

Podle odborníků by za tragédií mohl být výpadek proudu způsobený poruchou generátoru. Obří loď by pak prý byla téměř neovladatelná.

GJlobvGXQAAZOUl

Zřícený most v Baltimore.
Zdroj: X

  • Zřícený most v Baltimore.
  • Zdroj: X

Dvě části města Baltimore na východním pobřeží USA od sebe v noci tamního času odřízla nehoda, při které nákladní loď narazila do dálničního mostu. Ten se následně zřítil.

Asi dvacet lidí a několik aut pak spadlo ze čtyřproudového dálničního mostu Fort McHenry v Baltimoru. Do dvou a půl kilometru dlouhé stavby přes řeku Potapsco narazila 300 metrů dlouhá a asi 50 metrů široká kontejnerová nákladní loď MarineTraffic, jež most doslova poslala pod vodu.

Úřady zatím oznámily pouze dvě zraněné osoby, z toho jednu vážně. Pobřežní stráž ale údajně pátrá nejméně po dalších sedmi lidech, prý nasadila mnoho zásahových jednotek a potápěčů pro pátrací a záchrannou misi. Voda na místě zřícení mostu má asi devět stupňů Celsia, šance na přežití v ní každou minutou klesají. Sonar detekoval přítomnost několika vozidel ponořených ve vodě. Úřady později připustily, že na mostě pracovalo několik dělníků.

Doprava na mostě se zastavila, protože jeho poškození je takového rozsahu, že si s největší pravděpodobností jeho konstrukce vyžádá demolici.

Loď měla před nárazem úplný výpadek proudu, po kterém následovala ztráta výkonu, kdy je obvykle složité plavidlo ovládat. Po druhé kratší ztrátě výkonu se světla znovu rozsvítila a byl vidět hustý kouř, který vycházel pravděpodobně z jednoho z hlavních dieselových generátorů.

Loď, která do mostu dnes v půl druhé v noci tamního času narazila, plula pod singapurskou vlajkou a převážela kontejnery dánské společnosti Maersk. Ze Spojených států měla namířeno na Srí Lanku. Přestože není zatím jasný ani rozsah poškození lodi, i její dva kapitány nyní vyšetřuje baltimorská policie.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

požár žebrálk
Krimi

Žádná technická závada, ale asi žhář. Vyšetřování požáru v Žebráku skončilo

Lionel Messi.
Fotbal

Získal Messi Zlatý míč v roce 2021 podvodem?

GLs6rpQWgAAIz9I
Zahraniční Video

Rallye na Srí Lance nepřežila osmiletá holčička a šest dospělých

5274c79f-b1d8-4910-9592-ef52b30e840a.jpg
Zahraniční Video

Jedna mrtvá, několik vážně zraněných. Most ve Smolensku se zřítil na trať