neděle 19. května 2024

Konec první světové války znamenal faktický začátek té druhé

S výsledkem první světové války se nikdy nesmířil jeden z jejich aktivních účastníků, Adolf Hitler. Ještě větší válečnou hrůzou chtěl potupu Německa smazat.

1024px-Russian_Troops_NGM-v31-p372

První světová válka byla do své doby největším konfliktem v dějinách lidstva-
Zdroj: Wikimedia Commons

  • První světová válka byla do své doby největším konfliktem v dějinách lidstva-
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Svět si dnes připomíná 105 let od ukončení první světové války, která byla ve své době dosud nejstrašnějším konfliktem, jaký kdy lidstvo zažilo, když se jí připisuje 9,5 milionů padlých. Konflikt, který odstartoval atentát na rakouského arcivévodu Ferdinanda D´Este v Sarajevu v červenci 1914, byl však přímým předchůdcem války ještě strašnější, druhé světové. Na straně Německa, na které v konečném válečném účtu padla největší část viny, totiž bojoval v hodnosti desátníka i mladý Rakušan Adolf Hitler.

Ten byl v den vyhlášení německé kapitulace hospitalizován se zraněním očí. S dohodou, kterou Německo 11. listopadu 1918 uzavřelo s Velkou Británií, Francií a Ruskem, se nikdy nesmířil, stejně jako ustanovením podle něj potupné Výmarské republiky.

Německo muselo po kapitulaci platit obrovské válečné reparace, které vedly k tomu, že ekonomika se začala hroutit, čehož však Hitler v následujících letech využil. S jeho stranou NSDAP se dostal na přelomu dvacátých a třicátých let do německého Reichstagu a v roce 1933 se dokonce stal německým kancléřem. Odtud byl už jen krůček k rozpoutání druhé světové války, kterou Hitler chtěl smýt potupu, kterou Německo zažilo právě na den přesně před 105 lety.

Autor: Jan Skala

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší