středa 8. května 2024

Komunitní energetiku založenou na obnovitelných zdrojích podpoří ministerstvo

Zakládání energetických komunit prosperujících díky obnovitelným zdrojům energie podpoří Ministerstvo životního prostředí.

fotovoltaika

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Komunitní energetika je další krok, kterým se posouváme k energetice nové doby. Díky obnovitelným zdrojům se energie stává lokálním produktem, který se vyrábí i spotřebovává v jednom místě. Tenhle nový rozměr lidem ještě víc přibližuje výhody a lehkost energie ze slunce a větru, dává možnost energetické nezávislosti a ekonomické neohroženosti v nejistých dobách,“ komentuje výhody energetických komunit ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Cílem komunitní energeticky má být decentralizace a demokratizace energetiky. „Do roku 2030 potřebujeme energii z obnovitelných zdrojů zpětinásobit a k tomu nám pomůže komunitní energetika. To nám přinese energetickou bezpečnost, soběstačnost a svobodu,“ uvedl Hladík. Ministerstvo životního prostředí spouští výzvu z Národního programu Životní prostředí, který podporuje zakládání energetických společenství v rámci komunitní energetiky. Výzva má rozpočet 98 milionů korun. Podporovány budou projekty různé velikosti a složitosti, přičemž výše dotace může dosáhnout až 3 milionů korun.

Členové společenství mají zájem společně sdílet přínosy efektivnějšího spotřebovávání energie ze síťových, ale zejména z lokálních obnovitelných zdrojů energie, a budou určitým způsobem také sdílet náklady na výrobu energie z těchto zdrojů. Způsob sdílení je nutné před založením energetického společenství připravit a smluvně zakotvit. Může se to zdát jako drobná podpora, ale jde o docela hodně kroků, které je potřeba promyslet a administrativně připravit,” sdělil Hladík.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ