středa 8. května 2024

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ

Kdo hledá levnějšího dodavatele energií, může se obrátit na Energetický regulační úřad. Na jeho stránkách najde chytrý srovnávač nabídek s funkcí čtení dat přímo z faktury.

lightbulb-1640351_1920

Porovnat si ceny plynu a elektřiny mohou lidé během pár okamžiků.
Zdroj: pixabay.com

  • Porovnat si ceny plynu a elektřiny mohou lidé během pár okamžiků.
  • Zdroj: pixabay.com

Na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) najde zájemce formulář, do kterého nahraje fakturu, tedy vyúčtování za energie, ve formátu PDF.

„Abychom změnu dodavatele usnadnili, přidali jsme do našeho srovnávače novou funkci, díky které umí sám načítat data z faktur dodavatelů. Spotřebitel už nemusí listovat vyúčtováním a přepisovat údaje o své spotřebě nebo používané sazbě. Stačí, aby nahrál fakturu a webové stránky to udělají za něj,“ popisuje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Úřad aktuálně porovnává data od 33 dodavatelů elektřiny a od 30 dodavatelů plynu. Pokrývá tak 99 procent českého trhu. „Spotřebitelé si ve srovnávači mohou filtrovat produkty i podle toho, zda chtějí fixaci, případně na jak dlouhou dobu. Zároveň srovnávač rozlišuje to, když má některá nabídka období fixace kratší, než je doba trvání samotné smlouvy. Spotřebiteli se snažíme dát maximum nezávislých informací,“ říká Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

ERÚ rovněž upozorňuje, aby si lidé důkladně přečetli smlouvu, kterou s dodavatelem energií uzavírají. Je důležité si pohlídat, jestli ve smlouvě dodavatel skutečně uvádí údaje, které slibuje v nezávazné nabídce. Stěžejní informací je také to, za jakých podmínek může klient smlouvu vypovědět.

Odkaz na srovnávač.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

14434391620_9cca1deedf_b
Zahraniční

Ukrajina musí šetřit s elektřinou. Zvýšila dovoz a přestává vyvážet